Overslaan en naar de inhoud gaan

Orgaan- en weefseltransplantaties leveren elk jaar een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven en overleven voor honderden mensen in België. Een overleden donor kan tot acht mensenlevens redden en de levenskwaliteit van zo’n vijftig mensen verbeteren.

Hoe verloopt orgaandonatie in AZ Sint-Maarten?

Het verschil tussen orgaandonatie en -transplantatie?

Ons ziekenhuis is wettelijk bevoegd voor het identificeren en aanmelden van een orgaandonor. Orgaandonatie kan hierdoor plaatsvinden in het AZ Sint Maarten.

Orgaandonatie is het wegnemen van organen bij een donor. Wanneer in ons ziekenhuis een potentiële donor herkend wordt, nemen we contact op met een transplantatiecentrum in de buurt. Het team artsen van dit transplantatiecentrum zal de donatie uitvoeren in ons ziekenhuis.

De transplantatie(s) zal/zullen worden uitgevoerd in een ander ziekenhuis dat een erkend transplantatiecentrum is. AZ Sint Maarten werkt hiervoor bijna altijd samen met UZ Leuven.

Orgaantransplantatie is het chirurgisch vervangen van een ziek orgaan door een gezond orgaan, afkomstig van een donor. Orgaantransplantaties kunnen alleen plaatsvinden in daarvoor erkende transplantatiecentra. AZ Sint Maarten is GEEN transplantatiecentrum.

Type donoren

De meest voorkomende vorm van donatie is donatie na het vaststellen van overlijden: hersendood, hartdood of euthanasie (lees meer over soorten donatie op Over Leven Door Geven).

In geval van nier-, lever- of darmtransplantatie kan het ook om een levende donor gaan. Levende donatie gebeurt NIET in ons ziekenhuis.

Hoe worden donororganen voor transplantatie toegewezen?

AZ Sint-Maarten heeft geen invloed op welke organen naar welke patiënt gaan. Na een medische evaluatie van de donor stuurt ons ziekenhuis alle gegevens via het transplantatiecentrum door naar ‘Eurotransplant’. Deze internationale organisatie regelt de toewijzing van het orgaan/de organen aan de ontvanger en coördineert de uitwisseling (meer info op www.eurotransplant.org).

De toewijzing gebeurt op basis verschillende factoren zoals medische urgentie, wachttijd, bloedgroep, …

Iedereen is orgaandonor

Orgaandonatie is in België wettelijk geregeld. In principe is iedereen orgaandonor, tenzij anders aangegeven.

Je kan je keuze voor orgaandonatie ook officieel vastleggen.  Ga naar het gemeentehuis om het formulier te ondertekenen. Dit is volledig gratis en kan je op elk moment herzien.

Er wordt altijd nagekeken of er een formele toestemming of verzet werd aangetekend. Maar ook infomeel verzet wordt nagevraagd. Bijvoorbeeld in een gesprek met familie, vrienden of kennissen.

Wees niet onverschillig over donatie, denk er bewust over na en praat erover met je vrienden, familie en kennissen. Zo weten zij wat je standpunt is.

(Lees meer over Belgische wetgeving orgaandonatie).

Referenties