Overslaan en naar de inhoud gaan

Een gastroscopie is een onderzoek van de binnenzijde van de slokdarm, de maag en het begin van de dunne darm (duodenum of twaalfvingerige darm). Het onderzoek gebeurt via een endoscoop (soepele buis met aan het uiteinde een lampje en camera) waarmee we langs jouw mond binnengaan. De keel wordt hierbij met een spray verdoofd. Zo gewenst kan je een algemene verdoving krijgen (sedatie) en/of uitzonderlijk kan het onderzoek ook onder algemene anesthesie worden uitgevoerd.

Met een gastroscoop kan de arts vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm opsporen. Daarnaast kan de arts tijdens het onderzoek kleine stukjes weefsel (biopsies) afnemen voor microscopisch onderzoek. Ook kunnen we tijdens een maagonderzoek therapeutische handelingen uitvoeren, zoals het verwijderen/wegbranden van letsels, het oprekken (dilatatie) van een vernauwing, plaatsen van een stent of het behandelen van spataders.

Praktisch

  • Een gastroscopie gebeurt op de dienst endoscopie (ambulante aanmelding).
  • Als je kiest voor algemene anesthesie, word je via het dagziekenhuis gastro-enterologie opgenomen.
  • De gastroscopie zelf, zonder eventuele therapeutische handelingen, neemt een kleine vijf minuten in beslag.
  • Als je keel verdoofd is, kan het slikken het eerste half uur moeilijk gaan. Daarom mag je het eerste half uur na het onderzoek niets eten of drinken. Probeer nadien voorzichtig een slokje te nemen, als dit goed gaat kun je weer gewoon drinken en eten.
  • Als je het onderzoek onder sedatie of algemene anesthesie laat uitvoeren, mag je na het nazicht geen voertuig meer besturen.

Voorbereiding onderzoek

  • Je moet nuchter zijn. Zes uur voorafgaand aan het onderzoek mag je niet meer eten en drinken.
  • Het stopzetten van eventuele bloedverdunnende medicatie moet je met je behandelend of verwijzend arts bespreken.