Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een huidbiopsie of huidbiopt?

Een  huidbiopsie of huidbiopt is een neurologisch onderzoek waarbij de dunne zenuwvezels onderzocht worden. We nemen een klein stukje huid  weg voor verder onderzoek. Dit wordt soms aangevraagd bij een vermoeden van dunnevezelneuropathie (DVN).

Huidbiopsie bij DVN (dunnevezelneuropathie)

DVN is een vorm van polyneuropathie, een aandoening van de perifere zenuwen die zich kenmerkt door de beschadiging van vooral de dunne vezels. Die zenuwen staan in voor de tastzin, het temperatuurgevoel en enkele autonome functies zoals zweten en bloeddruk. Met een huidbiopsie tellen we het aantal intra-epidermale vezels en sporen we afwijkingen op.

Verloop van een huidbiopsie

Voorbereiding

Het is belangrijk om te weten welke medicatie je neemt, met name bloedverdunners. Geef dit correct door tijdens de planning van dit onderzoek.

Het onderzoek

Een huidbiopsie-onderzoek wordt verricht door een neuroloog. Onder lokale verdoving neemt deze arts-specialist een 3 mm diameter biopt af (10 cm boven de laterale malleolus of buitenenkel). Dit gebeurt tijdens een raadpleging op de polikliniek waarna je naar huis kan.

Na het onderzoek

We dekken de wonde af met steristrips. Daarboven komt een pleister met een klein drukverbandje. Dit drukverbandje mag er na 1-2 dagen af. De steristrips mogen niet weggehaald worden tot ze er zelf af vallen. Over het algemeen geneest een rond gaatje in de huid heel mooi en laat het een natuurlijk, glad en vaak onopvallend litteken achter. Hoe het litteken er uiteindelijk uitziet, verschilt per persoon.

Beoordeling en uitslag van een huidbiopsie

AZ Sint-Maarten stuurt je huidbiopsie naar het UZ Leuven. Daar gebeurt de analyse en interpretatie van het onderzoek. Zij sturen de resultaten op naar je neuroloog bij AZ Sint-Maarten. Deze bespreekt dit met jou of stuurt de uitslag naar de aanvragende arts.