Overslaan en naar de inhoud gaan

Een tabakoloog is een professionele zorgverlener die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd en die rokers begeleidt om te stoppen.

Wat is rookstopbegeleiding?

Rookstopbegeleiding door een tabacoloog verhoogt je kansen om succesvol te stoppen én is effectiever dan op eigen houtje te stoppen. De tabacoloog bekijkt de rookverslaving zowel op lichamelijk, psychologisch als gedragsmatig vlak. De patiënt krijgt informatie over mogelijke hulpmiddelen en handige tips en trucs. 

De tabacoloog stelt samen met de patiënt een persoonlijk rookstopplan op. Daarna is de tabakoloog er om de patiënt te ondersteunen. De tabakoloog luistert, probeert de motivatie te versterken en stuurt bij waar nodig, rekening houdend met het tempo van de patiënt

Afspraak maken?

Onze tabakologen zijn beschikbaar voor raadplegingen op maandag, dinsdag en donderdag tussen 8 en 17.30 uur.

Naar aanleiding van het coronavirus is een afspraak via teleconsult ook mogelijk. 

Stappenplan rookstopbegeleiding

Kosten en terugbetaling

Sinds 1 januari 2017 moeten inwoners van het Vlaams Gewest maar een deel van de kosten voor rookstopbegeleiding betalen. Je situatie, soort begeleiding en de duur van de behandeling bepaalt hoeveel je zelf zal moeten betalen. 

Meer info vind je terug op de website van vlaanderen.be

patiënt volgde rookstopbegeleiding bij tabacoloog in Mechelen

Getuigenis ex-roker

"In oktober 2018 kreeg ik een beroerte en belandde ik in het ziekenhuis. Ik kreeg het advies om met de tabakoloog te praten. 'Wat kan die me nu nog vertellen? Als je wilt stoppen, ga je er toch niet over praten?', dacht ik nog. Maar haar aanpak werkte. Bij elke nieuwe afspraak dacht ik: 'ik mag haar niet teleurstellen, ik moet volhouden'. Dat was mijn stok achter de deur. Inmiddels ben ik lange tijd rookvrij en het voelt alsof ik een ander leven tegemoet ga. En ook al heb ik ze er niet toe verplicht, mijn vrouw en dochter hebben de sigaret ook vaarwel gezegd."