Overslaan en naar de inhoud gaan

Lymfelekkage komt niet frequent voor, maar is erg belastend voor de patiënt. De techniek die AZ Sint-Maarten ontwikkelde, is een specifieke oplossing voor postoperatieve lymfelekkage bijvoorbeeld na mastectomie en klierevidement in de oksel. De aanpak gebeurt in een multidisciplinair kader: naast de lymfechirurg, dr. Guido Giacalone, zijn ook gynaecologische oncologie, radiologie, anesthesie en een gespecialiseerd team OK-verpleegkundigen betrokken. 

Wat is een ‘lekkende’ lymfocoele?

Na een klierevidement of sentinelprocedure kan lymfelekkage ontstaan, waarbij het lymfevocht zich opstapelt binnen het lichaam (en een lymfocoele vormt) of draineert naar buiten het lichaam (via een fistel). In geval van een lymfocoele hebben patiënten last van zwelling, een gevoel van spanning en pijn ter hoogte van de regio waar de lymfocoele aanwezig is. In eerste instantie probeert men via echogeleide punctie en sclerotherapie de lymfocoele te reduceren, maar vaak treedt een recidief op.

Wat maakt deze techniek uitzonderlijk?

Dr. Guido Giacalone: “De opening van een lekkend lymfevat is een speldeknop groot. Zelfs met een zeer goed uitgeruste microscoop is het een complexe en tijdrovende taak om het lekkend vat of de lekkende vaatjes op te sporen. Eenmaal het lek gelokaliseerd, moet men op zoek naar een nabijgelegen ader om de lymfe-veneuze anastomose uit te voeren. Voor deze super-microchirurgische ingreep heeft men gesofisticeerd materiaal nodig, gaande van instrumenten tot draden.”

Ook innovatieve aanpak door anesthesie

Het team anesthesie ontwikkelde een gecombineerde techniek van locoregionale verdoving en sedatie waarbij de patiënt voor het aanleggen van een lymfe-veneuze anastomose niet onder algemene narcose moet. De voordelen van deze aanpak voor de patiënt zijn een kortdurende opname en een sneller herstel. 

 

Expertise in behandeling van de kleinste lymfevaten (150-200 micron)

De laatste 15 jaar bouwde dr. Giacalone een grote expertise op in de behandeling van lymfoedeem en de opsporing van lymfelekkages

Dr. Guido Giacalone: “AZ Sint-Maarten heeft een pioniersrol gespeeld in de implementatie van nieuwe technieken en materialen. Zo werd recent in primeur een naald met een diameter van 30 micron in gebruik genomen (de meeste naalden hebben een diameter van 40-50 micron). Deze allerkleinste naald werd ontworpen door het Lymfecentrum van AZ Sint-Maarten en wordt exclusief geproduceerd in het buitenland. Het gebruik van deze draad laat toe om de kleinste lymfevaten (150-200 micron) te verbinden met aders. Het gebruik van deze ultra-kleine naald voorkomt beschadiging van de wand van de lymfevaten en aders. Een grote expertise is echter noodzakelijk om deze naald en draad te kunnen manipuleren. De beschikbaarheid van dit unieke hechtingsmateriaal in AZ Sint-Maarten is een grote stap vooruit in de behandeling van lymfoedeem.”

Meer informatie?

dr. Guido Giacalone

Zie ook: Lymphatic supermicrosurgery for the treatment of recurrent lymphocele and severe lymphorrhea microsurgery. 2019;39:326-331. doi: 10.1002/micr. 30435