Overslaan en naar de inhoud gaan

Probiotische schoonmaakmiddelen in een ziekenhuisomgeving zijn ongebruikelijk. Toch toont internationaal wetenschappelijk onderzoek aan dat ze flink wat voordelen hebben. AZ Sint-Maarten voerde daarom zelf zo’n 300 tests uit. Het resultaat? Een volmondige ‘go’. Het ziekenhuis is het eerste in België dat met probiotische middelen werkt. Annelies Van Gaver en Kim Geens lichten de keuze toe.

Goede bacteriën laten werken

Annelies Van Gaver, facilitair directeur: “Overal in onze omgeving komen er goede en slechte micro-organismen voor. Met probiotica gebruik je ‘goede’ bacteriën voor de te reinigen oppervlaktes. De bacteriën zijn in laboratoria voor een optimale werking samengesteld. Zo is er bijvoorbeeld een bacterie die gericht is op het verwijderen van lipiden of vetten, een andere focust op eiwitten. Zo krijg je een totaalspectrum.”

De werking van probiotische schoonmaakmiddelen is dus tweeërlei. Er is een reinigende werking door de selectie van de juiste ‘goede bacteriën’ met als positief effect dat de aanwezigheid van pathogenen sterk afneemt. In een ziekenhuisomgeving is dit zonder meer een troef waardoor er minder ziekenhuisinfecties te verwachten zijn. Het effect is bovendien langdurig omdat de bacteriën tussen twee schoonmaakbeurten door hun werk blijven doen.

Mix van probiotische en klassieke producten

“Bij de beslissing om probiotica in te voeren, waren meerdere diensten betrokken,” vult Kim Geens, clusterverantwoordelijke huishoudelijke diensten aan. “Onze collega’s van ziekenhuishygiëne waren van bij het begin betrokken bij het denkproces, de metingen en de evaluatie. Zij onderschrijven de keuze volledig.”

Intussen gebruikt AZ Sint-Maarten probiotische schoonmaakmiddelen voor nagenoeg alles: vloeren, sanitair en interieur. De klassieke desinfecterende producten worden nog niet overboord gegooid. Ook een selectie van specifieke schoonmaakproducten blijft voorlopig behouden. Bijvoorbeeld bij sterke vervuiling met parafine blijft een krachtige ontvetter aangewezen. “We blijven erop gericht om een kwalitatieve schoonmaak uit te voeren die voldoet aan alle normen,” onderstreept Kim Geens.

Goed voor mens én milieu

Probiotica zijn een 100% ecologisch alternatief voor klassieke chemische schoonmaakmiddelen. Kim Geens: “Ze hebben geen schadelijke effecten op het milieu. Op afvalwater hebben ze zelfs een zuiverende werking. Bij chemische producten moet je nauwlettend rekening houden met gevaarsymbolen, zoals voor irritatie. Dat valt bij probiotische schoonmaakmiddelen weg. Zelfs geconcentreerd, zijn ze 100% veilig. Een belangrijk extra punt.”

En verder?

Annelies Van Gaver: “We bekijken of we nog verder kunnen gaan. We testen bijvoorbeeld of we onze sanitaire ontkalker ook kunnen vervangen. Dat is een agressief en schadelijk product. We willen nagaan of een ecologische variant waaraan probiotica toegevoegd zijn, doeltreffend is. In afwachting van de resultaten konden we wel al de klassieke ontkalker sterk afbouwen. Probiotische schoonmaakmiddelen breken immers al gedeeltelijk de biofilm af waardoor kalk zich minder snel hecht. En er zijn wellicht nog meer mogelijke pistes.”

 

Meer informatie?

Annelies Van Gaver en Kim Geens