Overslaan en naar de inhoud gaan
ICL Lens positie

Naast de vroegere ‘krasjes’ (radiale keratotomie) of de meer ingeburgerde laser (LASIK) ingrepen, treedt een nieuwere techniek de laatste tijd steeds meer op de voorgrond: de implanteerbare collameerlens of (ICL-)voorzetlens. Dit type lens wordt achter de iris en vóór de eigen lens geplaatst via een korte, veilige en beperkt invasieve ingreep.

We praten erover in een interview met dr. Bart Coremans: specialist oogziekten en eenheidsverantwoordelijke van de dienst oogziekten. In het artikel beantwoorden we de volgende vragen.

dr. Bart Coremans

Dr. Bart Coremans: “Een behandeling met een ICL-voorzetlens is qua tevredenheid over de visuele kwaliteit vergelijkbaar met de laserbehandeling. Door zijn minder invasief karakter is het echter een mooi alternatief voor wie niet in aanmerking komt voor de laser.”

Voor welke patiënten is ICL geschikt?

Een ICL-voorzetlens kan voor bijna alle oogafwijkingen een oplossing bieden. De leeftijdscategorie gaat van 21 jaar (omdat de ogen dan meestal stabiel zijn) tot 45 jaar. De lens werkt voor zowel verziendheid (hypermetropie), bijziendheid (myopie) als astigmatisme (cilindrische afwijking van het hoornvlies).

Bart Coremans: “We kunnen correcties van +4D tot -11D (of meer) behandelen op voorwaarde dat het interne voorste oogsegment voldoet aan een aantal standaardcriteria die bij het vooronderzoek worden opgemeten. Voor deze vooronderzoeken is er een goede samenwerking met de andere collega’s van onze dienst oogziekten.”

Sommige patiëntengroepen komen niet in aanmerking voor een laserbehandeling. “Denk bijvoorbeeld aan mensen met droge ogen, ogen met hoge afwijkingen of met een dun hoornvlies”, vult Bart Coremans aan. “Ik denk verder ook aan oogafwijkingen waarbij met een laserbehandeling te veel hoornvliesweefsel weggenomen zou moeten worden. Hun ogen kunnen dan eventueel met een ICL gecorrigeerd worden.”

Er bestaan echter ook correcties waarbij beide ingrepen compatibel zijn: in dat geval wordt in overleg met de patiënt voor de beste oplossing gekozen.

Wat zijn de voordelen van ICL?

  • Het hoornvlies blijft intact; er wordt met name geen hoornvliesweefsel verwijderd.
  • De ingreep is nagenoeg niet belastend voor het oog.
  • Droge ogen worden tot een minimum beperkt (wat bij laserbehandelingen niet zo is).
  • De ICL-lens kan op elk ogenblik eventueel opnieuw verwijderd worden.
  • Haar duurzame karakter: het collameer-materiaal is biocompatibel met het inwendige oog waardoor het quasi levenslang kan worden gedragen zonder verschijnselen van afstoting of allergie.

 

Hoe verloopt de behandeling?

verloop ICL ingreep in drie stappen

Bart Coremans: “De ingreep verloopt zo goed als pijnloos en duurt zo’n 20 tot 30 minuten per oog. Via een kleine insnede aan de zijkant van het hoornvlies brengen we een beschermende gel aan in de voorste oogkamer. Vervolgens brengen we de lens in opgerolde vorm in via een klein buisje.”

De ICL ontplooit zich boven de eigen lens, waarna de pootjes van de ICL achter de opengezette iris geschoven worden. De aangebrachte gel wordt nadien opnieuw verwijderd.

De ingreep wordt in overleg met de patiënt onder lokale indruppeling (+ IV-sedatie) of onder algemene anesthesie uitgevoerd en kan ambulant gebeuren. Meestal worden beide ogen in opeenvolgende operatietijden ingepland. Enkele uren na de ingreep -zeker daags nadien- is het zicht bijna volledig normaal.

Complicaties zijn zeldzaam of onbestaand. Soms moet de ICL-voorzetlens toch vervangen worden omwille van een slechte positie of niet passende maat. Hierdoor kan de interne oogdruk soms stijgen. Infectiegevaar wordt door pre-, per-, en postoperatieve zorgen tot een minimum beperkt.

Hoeveel kost het?

Buiten een kleine tussenkomst van enkele honderden euro’s, is er geen vergoeding via de mutualiteit. De ingreep kost tussen de 3.000 en 5.000 euro (voor beide ogen). Deze prijs is afhankelijk van het type implantlens die precies op maat van elke patiënt wordt vervaardigd. De astigmate ICL is de duurste.

Hoe meer informatie bekomen?

Praat erover met uw oogarts of lees meer op discovericl.com.

Belangrijke veiligheidsinformatie van STAAR Surgical is beschikbaar op discovericl.com.
Verwijzende (oog)artsen nemen best contact op met het secretariaat van polikliniek 2: 015 89 20 60Belangrijke tips voor verwijzers zijn een stabiele refractie-afwijking en de kandidaat moet minstens 21 jaar zijn.