Overslaan en naar de inhoud gaan
dr. Tom Spiessens - robotchirurgie - algemene en abdominale heelkunde

De dienst urologie en gynaecologie maken al langer gebruik van robotchirurgie. Vandaag zet ook de dienst abdominale heelkunde de stap. AZ Sint-Maarten werkt met het meest recente Xi-toestel uit de Da Vinci-reeks. Abdominale heelkunde zet het toestel vooral in voor complexe darmchirurgie in het kleine bekken.

Dr. Tom Spiessens: “In het bijzonder voor lage colon- en rectumchirurgie is de robot zeer bruikbaar met vele voordelen voor én patiënt én chirurg. In de regio Mechelen zijn we het enige ziekenhuis dat voor deze klinische indicaties robotchirurgie inzet.”

Flexibiliteit en nauwkeurigheid

Dr. Spiessens: “Vandaag verrichten we onze colonoperaties 90% laparoscopisch en halen we hiermee zeer goede resultaten. Die techniek zullen we nog lang blijven inzetten. Tegelijk willen we open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Vanuit onze ambitie om een nog betere beleving en kwaliteit voor zowel patiënt als arts na te streven, is investeren in robotchirurgie een logische volgende stap. Als arts apprecieer ik heel erg de ergonomische opbouw van de robot waardoor procedures minder vermoeiend worden. Maar de techniek biedt vooral mogelijkheden inzake flexibiliteit en nauwkeurigheid met voordelen voor de patiënt.”

In de eerste plaats is er het haarscherpe en stabiele 3D-beeld op basis waarvan een chirurg zijn ingreep kan volgen en sturen. Met de Da Vinci Xi-robot zijn zelfs de zenuwbanen perfect zichtbaar, wat een sterke meerwaarde bij de dissectie biedt en leidt tot minder zenuwtraumata.

Dr. Spiessens: “De gewrichten ter hoogte van het uiteinde van de instrumenten van de robot zijn ook een meerwaarde. Ze laten ingewikkelde en meer verfijnde handelingen toe in vergelijking met de klassieke laparoscopische instrumenten. Dit maakt een zeer fijne dissectie heel laag in het kleine bekken mogelijk. Rectumchirurgie wordt hiermee nog verder geperfectioneerd.”

Met deze eigenschappen heeft robotchirurgie in het algemeen voor de patiënt als voordeel dat die sneller herstelt en minder pijn ervaart.

Goed opgeleid team voor robotchirurgie

Dr. Thom Spiessens is in de dienst abdominale heelkunde gestart met de robotchirurgie. “Het vraagt een hele voorbereiding. In eerste instantie een intensieve opleiding aan de Orsi Academy in Gent. Pas na het afleggen van testen mag je er ook in de praktijk mee aan de slag, in een eerste fase onder begeleiding van een proctor (begeleider). Dat AZ Sint-Maarten vanuit urologie en gynaecologie reeds beschikt over een goed opgeleid team OK-verpleegkundigen met kennis van robotchirurgie is hierbij een meerwaarde.”

Geen zorgen over de factuur

Op dit moment betaalt het RIZIV maar terug voor één indicatie: prostatectomie. AZ Sint-Maarten wou van bij de start de voordelen van robotchirurgie toegankelijk maken voor een breed publiek.

Dr. Spiessens: “Van zodra blijkt dat robotchirurgie veiliger en comfortabeler is voor de patiënt is het de bedoeling de ingreep met de robot uit te voeren. In overleg met de medische raad, artsen en de directie van het ziekenhuis werd daarom een robotfonds opgericht. Van hieruit worden de extra kosten, die het ziekenhuis niet mag doorrekenen aan de patiënt, betaald. Zo maken we de voordelen van robotchirurgie voor iedereen toegankelijk.”

Meer over het team algemene en abdominale heelkunde?