In een aantal gevallen kunnen de mammografie, echografie en corebiopsie geen zekerheid geven over de aard van een letsel in de borst. In dat geval gaat het om een erg klein letsel waarvan we de origine niet met zekerheid kunnen bevestigen. Microscopisch onderzoek van het borstklierweefsel is de enige manier om dit onderscheid te maken. Daarom moeten we een deel van het weefsel rond dit letsel wegnemen via kleine weefselfragmentjes (biopsies).
Duur onderzoek
Ongeveer drie kwartier, waarvan het scannen met het MRI-toestel veruit de meeste tijd in beslag neemt.
Waarmee moet je rekening houden?
- Je moet niet nuchter zijn voor dit onderzoek.
- Ben je erg onrustig? Dan kan je op voorhand een licht kalmeringsmiddel nemen, op voorschrift van je huisarts of gynaecoloog.
- Het is belangrijk niet alleen naar dit onderzoek te komen.
- Draag een stevige bh.
- Gebruik je bloedverdunners? Gelieve dit op voorhand te melden aan de verpleegkundige. Je moet namelijk vier dagen voor het onderzoek stoppen met je medicatie, onder begeleiding van je huisarts of gynaecoloog.
Verloop onderzoek
We roepen je binnen in de kleedcabine. Je houdt enkel je slipje en kousen aan en trekt het schortje (met de open zijde vooraan) aan dat voor jou klaarligt. Ook al je juwelen doe je uit. Daarna vul je de vragenlijst in i.v.m. mogelijke redenen waardoor je dit onderzoek niet zou mogen ondergaan (de contra-indicaties).
De verpleegkundige prikt vervolgens een infuus in je arm. Daarmee dienen we tijdens het onderzoek contrastvloeistof toe. Normaal voel je hier niets van. Je wordt in buikligging geïnstalleerd op het MRI-toestel, waarbij de borst licht samengedrukt wordt. Via enkele metingen met het toestel bepalen we de juiste plaats van het letsel.
Daarna word je uit het toestel geschoven en verdooft de arts de plaats waar het letsel zich bevindt. Je wordt terug onder het toestel geschoven, waarna we de biopsies nemen. Eventueel wordt een kleine clip geplaats op de plaats waar het weefsel werd weggenomen. Dit is een zeer kleine, niet-voelbare metalen clip die toelaat om achteraf snel te weten waar het weefsel werd weggenomen.
Vervolgens gebeurt er een laatste controlescan en begeleiden we je naar de nazorgruimte. Daar voeren we voor een tijdje een manuele compressie uit op de punctieplaats om bloedingen te vermijden.
Verzorging na onderzoek
In het ziekenhuis
We kleven het kleine huidwondje dicht met steristrips en bedekken het met een plastic pleister, die 5 dagen moet opblijven. De pleister is bestand tegen water waardoor je er ook mee mag douchen. We draaien ook een drukverband rond de borst dat na een viertal uur verwijderd mag worden.
Thuis
Tijdens de eerste 24 uur na het onderzoek moet je een stevige bh dragen. Heb je hierna nog last? Draag de bh nog een extra dag. Je vermijdt best sporten en brutale bewegingen de eerste 24 uur na het onderzoek.