Overslaan en naar de inhoud gaan
Nice to know

In de zomer van 2018 trad België in de voetstappen van Frankrijk en werd zo het tweede Europese land dat gebruikmaakt van de Nutri-Score. Federaal minister van volksgezondheid Maggie De Block, wil met dit etiketteringssysteem consumenten helpen om juiste en verantwoorde voedselkeuzes te maken. Ze verkoos dit systeem boven de verkeerslichtlabels die het Verenigd Koninkrijk gebruikt. De resultaten in Frankrijk wijzen op een grotere impact op het koopgedrag. De Nutri-Score toont één score voor een product.

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedseletiketteringsysteem om gezond eten te bevorderen. Het doel is om het maken van gezonde voedingskeuzes te vereenvoudigen. In één oogopslag zie je of het product dat je van plan bent te kopen echt goed voor je is.

Het label bestaat uit zes tekens (A tot E), elk met een bijbehorende kleurencode. Donkergroen A betekent dat het product "erg gezond" is, terwijl de rode E betekent dat je het waarschijnlijk niet te veel moet consumeren of helemaal niet moet kopen.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De Nutri-Score is het resultaat van een ingewikkelde berekening op basis van volgende parameters:

  • Negatieve parameters:
    • Verzadigde vetzuren
    • Calorieën
    • Zout
    • Suiker
  • Positieve parameters:
    • Fruit
    • Groenten
    • Vezel
    • Eiwit

De positieve parameters worden afgetrokken van de negatieve en dit resulteert in een score tussen -15 en +40. Deze score bepaalt het label dat wordt toegekend aan het product.

Wie berekent de Nutri-Score?

De producenten zelf kunnen beslissen of ze het label al dan niet willen vermelden. In België sprongen alvast Danone, Delhaize en Colruyt mee op de kar.

Het product wordt dus globaal beoordeeld. Men kijkt niet alleen naar de voedingsstoffen apart, maar ook naar de voedingsmiddelen die het product bevat. Deze holistische visie sluit mooi aan bij de visie van de nieuwe voedingsdriehoek die het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft ontwikkeld.

Uit onderzoek blijkt dat consumenten de Nutri-Score goed herkennen en duidelijk begrijpen. Daarnaast is het de eerste keer dat positieve effecten worden aangetoond op het gedrag van de consument doordat deze wordt geholpen om gezondere aankopen te doen, in het bijzonder bij de minst koopkrachtige consumenten.

Bezorgdheden rond de Nutri-Score

Ondanks alle positieve gevolgen uit Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, toch een bezorgdheid. Zij vrezen dat het Nutri-Score-systeem de voedingswaardebegeleiding te simplistisch voorstelt.  De Nutri-Score maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen een atleet of een senior. Daarnaast zal volgens dit systeem een product dat weinig calorieën bevat maar ook weinig andere voedingsstoffen beter scoren dan een product met bijvoorbeeld een hogere hoeveelheid gezonde vetzuren. Het zou kunnen betekenen dat er een geel etiket wordt aangebracht op olijfolie, dat door wetenschappers is aangewezen als een gezond product.

Het vrijblijvende aspect kan de efficiëntie van het systeem ondermijnen. Producenten kiezen zelf of ze het label al dan niet gebruiken. Zij die producten produceren met een gunstig resultaat zullen ervoor kiezen om het label te gebruiken. Als consument zal je het dus verdacht vinden wanneer je een product vast hebt waar geen label op staat.   

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven dient de introductie van de Nutri-Score in een breder gezondheidsbeeld gekaderd te worden. Hierin zijn ook andere gezondheidsmaatregelen van toepassing. De consument moet geïnformeerd blijven en het koop- en eetgedrag moet steeds worden gemonitord.

De Nutri-Score is dus een goed hulpmiddel voor de consument om gezondere en meer verantwoorde keuzes te maken. Tegelijk is het belangrijk om steeds kritisch te blijven kijken naar voedingsmiddelen!

Meer weten?

Vindt hier de contactgegevens van onze diëtisten.