Overslaan en naar de inhoud gaan
Diëtisten AZ Sint-Maarten
AZ Sint-Maarten

Weet jij hoe je lekker en gezond eet binnen de grenzen van de planeet? De diëtisten van AZ Sint-Maarten helpen je tijdens Week van de Diëtist graag op weg.

Onze diëtisten werken mee aan een lekker en gevarieerd menu, goed voor mens en milieu. Ze zijn dus hét aanspreekpunt voor een gezond en duurzaam eetpatroon. Met deze vijf tips zet je al enkele goede stappen in de juiste richting.

1. Eet producten van dierlijke oorsprong met mate

Producten van dierlijke oorsprong hebben vaak een hogere impact op het milieu. Denk hierbij aan rood, bewerkt vlees en zuivelproducten. Dit betekent niet dat je deze producten volledig moet schrappen van het menu.

Voor je eigen gezondheid is het belangrijk om maximaal 75 tot 100 gr per dag van deze producten te eten en ook voldoende plantaardige eiwitbronnen te voorzien.

2. Zet frisdrank aan de kant

Dat je best 2 tot 4 liter water per dag drinkt wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat er voor de productie van 1 liter frisdrank 5 keer zoveel water nodig is? Onze tip: kies voor kraantjeswater of vers fruit- of groentesap.

3. Plaats Belgische- en seizoenproducten op het menu

Breng variatie in je wintermenu met bijvoorbeeld boerenkool, savooikool, raap en pompoen. In de zomer brengen we de zon op ons bord met bloemkool, komkommer, courgette en venkel.

In de seizoenkalender van Velt vind je een handig overzicht van de seizoengroenten en -fruit. 

4. Vermijd palmolie

Palmolie vind je onder andere terug in bereide schotels, taarten, ontbijtgranen en chocoladerepen en is wereldwijd de meest verbruikte olie. Maar om deze olie te bereiden vragen we (te) veel van de biodiversiteit in de producerende landen. Daarnaast stimuleert palmolie het vormen van een slechte cholesterol, met verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Een beter alternatief: sojaolie of zonnebloemolie.

5. Gooi minder weg

Leer koken met restjes en koop en kook enkel wat je op krijgt. Ruil, schenk of verkoop je overschotten als je ze zelf niet meer gebruikt. En lees en interpreteer de houdbaarheidsdatum juist:

  • Ten minste houdbaar tot (THT) vind je op producten die niet snel slecht worden. Na deze datum mag je het product nog steeds veilig opeten, maar bestaat de kans dat de kwaliteit slechter is. Kijk, ruik en proef.
  • Te gebruikten tot (TGT) vind je terug op bederfelijke producten. Dit is de laatste dag waarop het veilig is om het product op te eten.

Extra bonustip: Kijk de Eco-score na die je in sommige winkels terugvindt op de verpakking. Deze geeft de volledige impact op het milieu weer op basis van verschillende criteria.

Meer weten over gezonde, duurzame én lekkere voeding?

Maak een afspraak bij een van onze diëtisten.

Op de foto zie je de diëtisten verbonden aan AZ Sint-Maarten. Niet op de foto: Ann De Pauw, Elien Van den Broeck, Hans Van Wert, Ine Mans en Katleen Ghys.