Overslaan en naar de inhoud gaan
AZ Sint-Maarten

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematurendag en staan we stil bij alle kindjes die te vroeg geboren worden. We gingen langs op onze eenheid neonatologie en spraken met hoofdverantwoordelijke Ann en met Lise, mama van de kleine Mats die na 26 weken zwangerschap geboren werd.

Op de grens

Lise, mama van Mats: “Door een laag liggende placenta kreeg ik bloedingen en kwam ik in het ziekenhuis terecht. Eerst in Lier en na een korte tussenstop thuis, kwam ik in het UZA terecht. Op 26 weken zwangerschap is Mats met een keizersnede geboren. Dat is erg vroeg, want 24 weken wordt vaak gezien als ‘de grens’ op vlak van overlevingskansen bij een vroeggeboorte. Na 10 weken in het UZA, toen Mats geen extra zuurstof meer nodig had, zijn we verhuisd naar AZ Sint-Maarten.”

Ann, hoofdverantwoordelijke verloskunde en neonatologie: “In AZ Sint-Maarten kunnen prematuurtjes die geboren zijn na 34 weken zwangerschap, opgevangen worden. Kindjes die hiervoor geboren worden, verwijzen we door naar een universitair ziekenhuis omdat zij gespecialiseerde zorg nodig hebben. In de meeste gevallen komt het kindje naar AZ Sint-Maarten wanneer zijn/haar toestand terug stabiel is.”

Geen roze wolk

Lise: “Het gevoel van moederschap bij een vroeggeboorte is heel moeilijk. De geboorte van je kindje zou de mooiste dag van je leven moeten zijn. Maar wij wilden helemaal niet dat Mats al geboren werd. Na 26 weken zwangerschap ben je hier nog niet op voorbereid. Er zijn ook veel risico’s voor prematuurtjes zoals infecties, hersenbloedingen, … Gelukkig is Mats daarvan gespaard gebleven, maar het brengt toch de nodige angsten met zich mee. We moeten hem ook elke keer achterlaten, wat allesbehalve leuk is.”

Prematuur en COVID-19

Lise: “De hele coronasituatie is voor ons erg dubbel en maakt sommige dingen zelfs gemakkelijker. Mats heeft geen immuniteit kunnen opbouwen, waardoor iedereen in zijn buurt een mondmasker moet dragen en zijn handen moet ontsmetten. Door corona doen mensen dit sowieso al en da’s handig, want het opleggen is moeilijker. Anderzijds is er nog bijna geen bezoek bij hem geweest, wat heel jammer is, maar het beste in de omstandigheden. Ook wanneer we thuis zijn, zal dit nog erg beperkt zijn.”

Ann: “In normale omstandigheden zijn er drie bezoekmomenten per dag, maar momenteel mogen alleen de ouders komen. Ook eventuele broertjes of zusjes mogen nu niet langskomen. Erg jammer, maar met zulke delicate kindjes kunnen we geen risico’s nemen.”

Lise: “De individuele boxen zijn inderdaad erg aangenaam. Je zit op een afzonderlijke dienst in een afzonderlijke kamer, waardoor je veel privacy hebt. Het personeel is ook heel vriendelijk en zorgt erg goed voor Mats.”

Op weg naar huis?

Lise: “Mats doet het momenteel erg goed. Qua gewicht zit hij bovenaan de curve van prematuurtjes. Hij woog ‘al’ 1,2 kg bij zijn geboorte, wat veel is voor een kindje dat op 26 weken geboren wordt. Mats leert momenteel ook drinken aan de borst, zodat de maagsonde ook weg mag. En zijn oog- en oortesten waren ook in orde. In principe zou hij binnenkort, op de originele uitgerekende datum en afhankelijk van hoe goed hij het doet, mee naar huis mogen. Eens thuis zal hij door ons gemonitord worden a.d.h.v. een speciale tablet. Dat zal ook wennen zijn, maar dan hebben we hem wel eindelijk thuis bij ons.”

Neonatologie AZ Sint-Maarten: enkele weetjes

Ann: “Onze neonatologie heeft 6 boxen (kamers), waarop in principe telkens 1 kindje ligt. Rooming-in van de ouders is ook mogelijk. Wanneer een kindje vroeger dan 34 weken geboren wordt, gebeurt een transfer naar het UZA, tenzij de ouders een ander ziekenhuis wensen. De verzorging op onze neonatologie gebeurt door vroedvrouwen die deel uitmaken van het equipe van verloskunde. Er is ook een vaste kinderarts en in weekend, op feestdagen of in vakanties is er een kinderarts van wacht. Onze lactatiekundigen staan ook voor je klaar en helpen kersverse mama’s bij de voeding van hun kindje, zowel flessen- als borstvoeding.”

Meer weten over onze eenheid verloskunde en materniteit?