Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorafgaand aan je consultatie

Kom je voor de raadpleging, dan meld je je in de inkomhal eerst bij de inschrijvingen (identiteitskaart meebrengen). Na de inschrijving ga je naar de wachtzaal cardiologie. Daar komt de verpleging of de cardioloog je halen. De raadpleging zelf duurt ongeveer 30 minuten.

Gesprek

De raadpleging begint met een gesprek waarin we je relevante medische voorgeschiedenis overlopen. De cardioloog brengt ook je cardiovasculair risicoprofiel in kaart aan de hand van een aantal factoren die maken dat je mogelijk meer risico loopt op een hartaandoening. We vragen of je klachten hebt die kunnen wijzen op een hartziekte: pijn op de borst, hartkloppingen, flauwvallen of bijna flauwvallen, uitgesproken kortademigheid,…

Lichamelijk onderzoek

Na een verkennend gesprek doen we tijdens de raadpleging meestal een lichamelijk onderzoek. Tijdens dat onderzoek noteren we je lengte en gewicht. Ook meten we je bloeddruk en hartslag in rust. Met de stethoscoop luisteren we naar je hart en longen. Een hartgeruis kan wijzen op een lekkende of vernauwde klep of op een aangeboren hartafwijking. De halsslagaders en slagaders in de benen worden gecontroleerd.

Er wordt een elektrocardiogram in rust afgenomen. Daarbij krijg je enkele electroden op de borst en de ledematen die de elektrische activiteit van het hart registreren. Vervolgens doen we een echografie van het hart (echocardiografie). Dat onderzoek gebeurt in linker zijligging. Daarna wordt mogelijk nog een inspanningstest op de fiets afgenomen.

De resultaten van de onderzoeken bespreken we onmiddellijk met je. Waar nodig plannen we ook direct aanvullende onderzoeken of bespreken we een medicatie-aanpassing. Je huisarts ontvangt steeds een verslag van de raadpleging en onderzoeken. 

Wat breng je mee?

Kom je voor de raadpleging, dan meld je je in de inkomhal eerst bij de inschrijvingen (identiteitskaart meebrengen). Na de inschrijving begeef je je naar de wachtzaal cardiologie. Daar komt de verpleging of de cardioloog je halen. De raadpleging zelf duurt ongeveer 30 minuten. Dikwijls zal je tijdens je raadpleging ook een inspanningstest moeten doen. Het is dan ook aangewezen dat je daarvoor gemakkelijke kleding of eventueel sportkledij voorziet.

    Welke documenten breng je mee?

    • (eventueel) een verwijsbrief van je huisarts of van een andere specialist;
    • resultaten van recente bloedonderzoeken;
    • een lijst met de medicatie die je op dat ogenblik inneemt, alsook de juiste dosering van die medicatie. Als je dit wenst, kan je daarvoor het medicatiedocument van onze website gebruiken.