Overslaan en naar de inhoud gaan

Palliatieve zorg in AZ Sint-Maarten

Een liefdevolle en huislijke omgeving

'De Mantel' is de verpleegeenheid palliatieve zorg van AZ Sint-Maarten. Onze zorgeenheid bevindt zich op route 225 van het ziekenhuis.

In deze zorgeenheid verblijven ongeneeslijk zieke patiënten in een laatste fase van het leven.

In een warme en zorgzame, rustige, huiselijke en liefdevolle omgeving bundelen we kennis, aandacht en krachten om goede levenskwaliteit en geborgenheid te bieden.

Via een korte presentatie met enkele foto's, kunnen jullie een beeld van onze eenheid krijgen. Klik hier om de presentatie te downloaden. 

Het team van de Mantel staat altijd klaar. Ontdek hier wie er voor je zorgt.

Als de patiënt niet meer kan genezen en ook de palliatieve behandelingen niet meer helpen, richt de zorg zich vooral op het verzachten van pijn en symptomen, op levenskwaliteit en comfort op maat van patiënt en naaste familie.

Overnachten op de Mantel

Wil je overnachten bij een patiënt die verblijft op de Mantel? Dat kan in samenspraak met de patiënt en het team. 

Wat mag je verwachten?

 • Elke patiëntenkamer is uitgerust met een bedkast met een eenpersoonsbed. Je slaapt dus in een volwaardig bed. 
 • Je kan douchen in een aparte doucheruimte. De handdoeken van de eenheid mogen gebruikt worden. 
 • We bezorgen een maaltijd aan maximum 1 familielid. Andere familieleden verwijzen we door naar de Lunch Garden en broodjescorner in de zorgboulevard (inkomhal). Eten kan op de patiëntenkamer, in de keuken, ...
 • Je kan kiezen uit twee formules: bed & breakfast (enkel ontbijt voor inslapend familielid) of all in (ontbijt, middag- en avondmaal voor inslapend familielid). Prijzen van beide formules kan je navragen op de eenheid. 

Bemoedigingsavond De Mantel

De palliatieve eenheid 'De Mantel' organiseert halfjaarlijks een avond voor de nabestaanden van patiënten die overleden zijn op De Mantel.

Die bemoedigingsavond is afgestemd op rouwzorg en de noden van de familie.

Meer info vind je bij het PSST.

Filosofie

Waar staan we voor?

 • 'Zorgzaam', warm, rustig, liefdevol omgaan met de zieke in alle kwetsbaarheid, puur en ongedwongen in waardigheid.
 • 'Mantelzorg': ook familie en naasten willen wij de nodige ondersteuning en opvang bieden.
 • 'Samen' zijn, mooie momenten helpen creëren, lief en leed delen, het leven nog even vasthouden en kleuren alvorens los te laten.
 • Samen met de palliatieve patiënt en de familie willen wij verder de levensweg bewandelen, op het ritme en de wijze die de zieke ons aangeeft... tot waar het leven reikt.

Wat mag je verwachten?

 • We bieden warme zorg in een open en huiselijke sfeer, met een groot respect voor privacy, zelfstandigheid en zelfbeslissingsrecht. 
 • In onze eenheid palliatieve zorg starten of onderhouden we geen curatieve therapie. We bieden wel optimale comfortzorg, pijn- en symptoomcontrole zonder het leven te verlengen of te verkorten, zonder overbodige onderzoeken.
 • We zijn alert voor een goede communicatie. Artsen en medewerkers proberen eerlijk de vragen van patiënt en familie te beantwoorden, zonder mensen te confronteren met waarheden die ze niet kunnen dragen.
 • Onze werking is heel flexibel. Momenten van verzorging en maaltijden passen we zoveel mogelijk aan in functie van het leefritme, verlangens en mogelijkheden van de patiënt.
 • Als een patiënt niet meer kan of wenst te eten, zullen we niet blijven aandringen omdat het zieke lichaam voeding niet langer meer kan verwerken.      
 • Er zijn geen vaste bezoekuren. Bezoekers zijn heel de dag welkom zolang de patiënt dat zelf wenst en aankan.