

Thuis na chronisch hartfalen? Je cardioloog kijkt mee.
Na een ziekenhuisopname door chronisch hartfalen kunnen patiënten die dit wensen hun dagelijkse parameters in een app ingeven. Die gegevens worden automatisch doorgestuurd naar het ziekenhuis. AZ Sint-Maarten is een van de eerste ziekenhuizen die inzake telemonitoring na chronisch hartfalen een overeenkomst sloot met het RIZIV.
Een team van cardiologen en hartfalenverpleegkundigen volgt de binnenkomende gegevens dagelijks op.
Cardiologen
Hartfalenverpleegkundigen
Het ziekenhuis koos voor de gebruiksvriendelijke, en door de overheid goedgekeurde, app ‘Remecare’, welke volledig is geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier.
Veiliger gevoel
Via de Remecare-app krijgt het team voor monitoring op afstand dagelijks (op werkdagen) je parameters door. Het geeft je als patiënt een geruster gevoel te weten dat de cardioloog je toestand dagelijks opvolgt. Dergelijke opvolging kan tot zes maanden na ontslag uit het ziekenhuis. Een verlenging na zes maanden is mogelijk wanneer de cardioloog dit opportuun vindt voor een specifieke patiënt.
Hoe het werkt
1. Thuiszorg na je opname
Bij ontslag uit het ziekenhuis kies je als patiënt zelf of je bloeddruk, gewicht en relevante symptomen op papier noteert of in de Remecare-app. Kies je voor de app, dan krijg je van de hartfalenverpleegkundige begeleiding voor de installatie en het eerste gebruik van de app. In de app vind je eveneens tips en weetjes over bijvoorbeeld een passend dieet. In de toekomst kunnen hier ook AZ Sint-Maarten-specifieke berichten in opgenomen worden. De huisarts wordt eveneens op de hoogte gebracht van het feit dat je koos voor telemonitoring na chronisch hartfalen.
2. Dagelijkse opvolging op werkdagen
Je vult vervolgens op werkdagen bloeddruk, gewicht en relevante symptomen in. Dit kan manueel of met een weegschaal en bloeddrukmeter die via bluetooth met de app in verbinding staat. Cardiologen en hartfalenverpleegkundigen analyseren de binnenkomende parameters dagelijks. In geval van beduidende afwijkingen ten opzichte van vooraf ingestelde waarden onderneemt de cardioloog onmiddellijk de nodige stappen, om progressieve problemen en een eventuele opname in het ziekenhuis te voorkomen.