
Opstart interne audit patiëntentrajecten
Om zijn kwaliteitsbeleid te sturen, werkt AZ Sint-Maarten met referentiekaders al dan niet wettelijke bepaald. Een eerste referentiekader is ons -in huis- ontwikkeld kwaliteitsmodel. Dit kwaliteitsmodel bouwt verder op het reeds aanwezig kwaliteitsbeleid en de bestaande overlegstructuren in het ziekenhuis. Het kreeg in de loop van 2020 concreet vorm in nauw overleg met artsen en personeel van het ziekenhuis.
In ons kwaliteitsmodel wordt ook verwezen naar -extern- wettelijk bepaalde eisenkaders voor de ziekenhuisdiensten van het toezichtsmodel van Zorginspectie (Departement Zorg van de Vlaamse Overheid). Het voldoen aan deze eisenkaders zit vervat in ons kwaliteitsmodel.
Verder worden diensten onderworpen aan specifieke eisenkaders. Bv. FAGG, FAVV (HACCP, …), FANC, BELAC, … .
In 2023 werd gestart met een interne audit van patiëntentrajecten voor de toetsing van het kwaliteitsbeleid. Daar waar we vroeger elke
afdeling afzonderlijk bekeken, kijken we nu vanuit het traject van de patiënt. In de maanden maart en april werden 21 auditoren van verschillende
departementen (verpleegkundig, medisch, administratief, HR, technisch-facilitair, kwaliteit & strategie) opgeleid. Jaarlijks zullen zo’n 10 patiëntentrajecten geauditeerd worden.

Algemene sensibilisering rond kwaliteit en patiëntveiligheid
Op 6 en 8 juni werden in ons ziekenhuis de Kwaliteitsdagen georganiseerd. Overdag werd in het congrescentrum een beurs opgezet met standen uit alle departementen van ons ziekenhuis. Op een leerzame en interactieve manier brachten de verschillende standhouders kwaliteit tot
leven en brachten ze verschillende thema’s onder de aandacht. Op 8 juni werden de Kwaliteitsdagen tenslotte afgesloten met een namiddag- en avondlezing en de uitreiking van de osKars.
Volgende projecten wonnen voor dit jaar de osKars:
- osKar – STRATEGIE: “Een hart voor Geriatrie”, een project van het zorgprogramma Geriatrie
- osKar – ZORGRELATIE: “Gentle sectio – inzetten op continu contact tussen moeder en kind”, een project van Materniteit & Verloskwartier
- osKar – VERBETERFOCUS: “Accurate positionering zonder tatoeagepunten voor bestraling”, een project van de dienst Radiotherapie
- osKar – PROCESFOCUS: “Uitbreiding dagzaal oncologie”, een project van het oncologisch dagziekenhuis
- osKar - IEDEREEN MEE: “WOW! Een teamsite voor en door het verpleegkundig departement

Kathetersepsis: hoe succesvol monitoren en managen
Kathetersepsis, ofwel een infectie door een centrale katheter, kent een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit en een verlengde hospitalisatieduur. Kathetersepsis is in grote mate vermijdbaar door een goede handhygiëne en een steriele manipulatie van de katheter. Onder leiding van Cathy Lodewijckx werd binnen AZ Sint-Maarten een multidisciplinair team opgericht om kathetersepsis beter te monitoren, gerichter aan te pakken en om preventiever te werk te gaan. Het project resulteerde in negen mijlpalen, meteen zichtbaar op ‘de vloer’. De multidisciplinaire benadering, de bottom-up aanpak en de focus op het rationale zijn dé succesfactoren voor adoptie van deze interventies.

Optimaliseren en sensibiliseren rond ziekenhuisnoodplanning
Het ziekenhuis blijft inzetten op de veiligheid van patiënten en medewerkers door het trainen van brand- en evacuatieprocedures. In deze situatie: een brand op het operatiekwartier.
Uit ervaring leren we dat de beleving van een evacuatie binnen een realistisch scenario meer oplevert dan een theoretische oefening. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om nauwkeuriger te evalueren op basis van metingen, bijvoorbeeld de tijd die nodig is om een patiënt in veiligheid te brengen.
Na een herhaling van de theorie rond alarmering, evacuatieprocedures en eerste handelingen bij brand werden de rookmachines aangezet in een van de operatiezalen. Daar vond een fictieve operatie plaats op het moment dat het anesthesietoestel vuur vatte. Meer dan dertig medewerkers en artsen namen deel aan deze oefening. Veertien jongeren van Scouts Thila Coloma in Mechelen droegen enthousiast bij als patiënten onder narcose of bij bewustzijn.
Tijdens de brandoefening namen externe observatoren van onder andere noodplanning Stad Mechelen, brandweer- en politiezone Rivierenland en UZA deel. Deze kennisdeling en samenwerking met de verschillende actoren in ziekenhuisnoodplanning zijn essentieel wanneer de situatie zich ooit echt zou voordoen.