
Bij een CT-onderzoek gebruiken we röntgenstralen. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een tafel en wordt door een tunnel geschoven. In deze tunnel worden röntgenstralen gestuurd door een lichaamsdeel. De doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling wordt in een CT-scan vanuit een groot aantal hoeken rondom een dunne plak gemeten. Daarna berekent een computer uit de resultaten een tweedimensionale en/of driedimensionale weergave.
De blijvende technische innovaties zorgen ervoor dat er steeds minder straling nodig is tijdens het onderzoek.
Verschillende soorten CT-onderzoeken
Bij sommige CT-onderzoeken gebruiken we contrastmiddel. Daarmee worden de te onderzoeken weefsels en organen nog beter in beeld gebracht.
Voor sommige onderzoeken met contrastmiddel moet je nuchter zijn. Dat wil zeggen dat je vier uur voor je onderzoek niet meer mag eten of drinken. Als je nuchter moet zijn, zal dit gemeld worden bij het maken van je afspraak. Deze info vind je ook terug in de handleiding onderaan de pagina.
CT-onderzoeken met contrastmiddel
- CT Abdomen (buik)
- Cardio CT
- CT Thorax (borstkas)
- CT Schedel
- CT Hals
- CT Angiografie (halsvaten,onderste ledematen,…)
CT-onderzoeken zonder contrastmiddel
- Cone Beam CT
- CT Dental
- CT Sinussen
- CT Ledematen
- CT Maxilofaciaalmassief
- CT Rotsbeenderen
- CT Wervelzuil
- CT Virtuele Colonoscopie
- CT Pelvimetrie
Brochures
Via onderstaande brochures kan je meer info terugvinden over specifieke CT-onderzoeken. In de extra toelichting vind je terug hoe je onderzoek zal verlopen, of je nuchter moet zijn en of er nazorg nodig is.