nieuwbouw

Zaterdag 9 en zondag 10 juni opende AZ Sint-Maarten de deuren van het nieuwe ziekenhuis voor het grote publiek. Met maar liefst 10.500 bezoekers – jong en oud, groot en klein – was het een geslaagd opendeurweekend.

Wie een operatiezaal eens langs de binnenkant wou zien of wie te weten wou komen hoe zo’n groot ziekenhuis inzet op toegankelijkheid en patiëntgerichtheid, kon dit weekend terecht in het nieuwe ziekenhuis langs de R6 in Mechelen.

In totaal mocht AZ Sint-Maarten 10.500 bezoekers verwelkomen: zaterdagnamiddag en zondag werden er respectievelijk 3.000 en 7.500 aanwezigen geteld. Via een uitgestippeld parcours konden zij kennismaken met verschillende diensten en eenheden, zoals spoedgevallendienst, keuken, operatiekwartier en sterilisatiedienst.

Tijdens de rondleiding gaven experts ter zake extra toelichting bij de werking van hun dienst en konden kinderen deelnemen aan de zoektocht naar de naam van de nieuwe mascotte. De Mechelse drumband Fatiboombastic zorgde voor een muzikale noot en op het einde van het parcours kon iedereen nakaarten bij enkele drink- en foodtrucks.

Deel van evenementenweek

Het opendeurweekend was onderdeel van een heuse evenementenweek, die AZ Sint-Maarten organiseerde om het nieuwe ziekenhuis aan alle stakeholders voor te stellen.

Er werd gestart op vrijdag 1 juni met een exclusief feest voor meer dan 1.200 medewerkers. Op zaterdag 2 juni konden 400 ziekenhuis- en huisartsen een gespecialiseerde rondleiding volgen en zondag 3 juni kregen medewerkers van Emmaüs en hun familie (in totaal 3.500 bezoekers) in “avant-première” het ziekenhuis te zien.

Op maandag 4 en dinsdag 5 juni ontving AZ Sint-Maarten respectievelijk 300 en 200 zorgprofessionals voor thematische rondleidingen en presentaties over innovatieve zorg- en zorgondersteunende processen tijdens twee infoavonden.

De officiële inhuldiging van het nieuwe ziekenhuis op vrijdag 8 juni ten slotte werd bijgewoond door 400 genodigden, waaronder Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block en burgemeester Bart Somers.