Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwbouw

AZ Sint-Maarten verhuist

Op 15, 17 en 18 oktober verhuizen alle patiënten uit de drie ‘oude’ campussen van AZ Sint-Maarten naar het nieuwe ziekenhuis. Een nooit geziene verhuisoperatie in de Mechelse regio. Op 3 dagen verhuizen ongeveer 300 patiënten. Spoed ruilt de huidige voor de nieuwe locatie op woensdagochtend 17 oktober om 7 uur.

Met de verhuisweek neemt AZ Sint-Maarten het nieuwe ziekenhuis definitief in gebruik. Alle patiënten van campus Zwartzustersvest verhuizen op maandag 15 oktober. Campus Rooienberg verhuist op 15 en 17 oktober. Campus Leopoldstraat is over drie dagen gespreid: 15, 17 en 18 oktober. De hele verhuisbeweging is tot in de puntjes voorbereid. AZ Sint-Maarten deed hiervoor o.a. een beroep op consultants van Omni Care Consult. Voor de verhuis van de patiënten op maandag kan het ziekenhuis rekenen op de hulp van 135 vrijwilligers en 27 wagens van Rode Kruis-Vlaanderen. De politie zorgt op haar beurt voor vlot verkeer tussen de ziekenhuizen. De verhuis van materialen wordt verzorgd door Convoi Projectverhuizingen.

Van bed naar bed

AZ Sint-Maarten kiest ervoor om patiënten door eenzelfde team van Rode Kruis-vrijwilligers van bed tot bed te laten verhuizen. Zo vermijden ze dat deze te vaak in een wachtrij moeten geplaatst worden voor overdracht aan andere teams. Dit verlaagt het aantal briefings en de bijhorende risico’s op fouten bij informatieoverdracht. Een team hoeft zo slechts eenmaal over de patiënt geïnformeerd te worden en kan gedurende het hele verhuistraject over de patiënt waken.

Voor het vertrek gebeurt een medische check. Pas wanneer een arts zijn akkoord geeft, wordt een patiënt verhuisd. AZ Sint-Maarten werkt met een track and trace-systeem van het Rode Kruis, in samenwerking met Emsys Code Crew, waardoor men op elk moment weet waar een patiënt zich bevindt. Elke patiënt draagt een identificatiebandje dat op vier momenten gescand wordt: op de kamer in het oude ziekenhuis, bij het binnengaan van de ziekenwagen, bij aankomst in de ingang van het nieuwe ziekenhuis én op de kamer in het nieuwe ziekenhuis. Eénmaal op de kamer volgt er opnieuw een medische check. Daarna wordt een sms verstuurd naar maximum twee familieleden of vertrouwenspersonen zodat ze weten dat ze vanaf dan de patiënt in het nieuwe ziekenhuis kunnen bezoeken.

Permanente monitoring

Een coördinatiecel staat in voor de algemene opvolging van de verhuis. Die krijgt informatie vanuit drie commandocellen: ‘verhuis patiënten’, ‘ICT & infrastructuur, verhuis uitrusting en inrichting’ en ‘zorg en dienstverlening na inhuizing’. Zij krijgen elk probleem gesignaleerd en coördineren de oplossing.

De commandocel ‘verhuis patiënten’ werkt vanuit twee commandowagens van Rode Kruis-Vlaanderen. Die cel bestaat uit verantwoordelijken van AZ Sint-Maarten, de politie en het Rode Kruis en staat permanent in contact met de ‘verhuizers’ op het terrein. Ze coördineert o.a. de verhuisbewegingen. Deze cel onderneemt ook een gecoördineerde actie wanneer er eventuele problemen zouden optreden.

Kwaliteit van zorg

Met de nieuwbouw legt AZ Sint-Maarten de fundamenten om voor de komende decennia de best mogelijke zorg te bieden voor de Mechelse regio. Patiënten vinden voortaan het volledige zorgaanbod op één locatie. Dit zorgaanbod werd nog verbreed met meer gespecialiseerde diensten. Om het genezingsproces te bevorderen, besteedt het ziekenhuis ook zeer veel aandacht aan comfort, privacy en veiligheid. AZ Sint-Maarten noemt dit zelf een healing environment. Patiënten hebben dankzij de glaspartijen bijna continu contact met de buitenwereld. Per type patiënt werd een aangepaste kamer uitgewerkt met alle moderne comfort. Elke opgenomen patiënt beschikt over eigen sanitair, internet-tv met tal van functies en ligt aan het raam. Een verpleegkundige oproepen zal vlotter en efficiënter gaan, … Tegelijk stak het ziekenhuis ook een extra tandje bij met een aantal hightech-investeringen die bijdragen tot de zorgkwaliteit en een innovatief karakter.

Quotes

“Op 3 dagen verhuizen zo’n 300 patiënten. Een nooit geziene verhuisoperatie in de Mechelse regio.” – Jan Ennekens (algemeen directeur)

“Alle ondersteunende diensten zijn reeds enkele weken operationeel in het nieuwe ziekenhuis, zo kunnen we de patiëntenzorg vlot opstarten.” - Jan Ennekens (algemeen directeur)