Overslaan en naar de inhoud gaan
AZ Sint-Maarten

N.a.v. de nationale Dag tegen Kanker (donderdag 15 oktober 2020), een initiatief van Kom op tegen Kanker, steken we met z’n allen kankerpatiënten en hun naasten een groot hart onder de riem. Ook AZ Sint-Maarten doet mee. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen er het gele lintje opspelden. 

Volgens de cijfers van het kankerregister werden in 2018 in België meer dan 70.000 nieuwe diagnoses van kanker geregistreerd. Ongeveer één op de drie mannen en één op de vier vrouwen krijgen met de ziekte te maken voor hun 75ste verjaardag. Kanker treft voornamelijk oudere personen. Respectievelijk 68% van de vrouwen en 80% van de mannen is 60 jaar of ouder op het moment van diagnose.

De meest voorkomende kankers zijn prostaatkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen. Long- en dikkedarmkanker vervoegen bij beide geslachten de top drie.

Nieuwe technieken

Sinds meer dan een jaar werken onze radiologen met 3D-echografie: ABUS (Automated Breast Ultrasound) naast 3D-mammografie.

Vooral voor de preventieve detectie van borstkankerletsels in dens borstklierweefsel heeft deze techniek volledig haar plaats gevonden. Daarnaast wordt dit mooi gesystematiseerde onderzoek verkozen als eerste onderzoekstechniek bij jonge vrouwen die familiaal geconfronteerd worden met een verhoogd borstkankerrisico.

Zoals steeds leidt ook deze nieuwe techniek tot een snellere en betere visualisatie van kleinere letsels. Hierdoor hopen onze radiologen steeds sneller en vollediger de ziekte in beeld te brengen.

Bovendien kan je momenteel binnen AZ Sint-Maarten deelnemen aan verschillende klinische studies van oncologische aard. Door deel te nemen aan deze studies krijgen patiënten vaak toegang tot innovatieve therapieën (bv. de nieuwe immuuntherapieën). Voor meer informatie neem je best contact op met je behandelende arts.

De behandelingen zijn ook meer en meer aan het verschuiven van hospitalisatie naar ambulante zorg. Patiënten kunnen hierdoor meer in hun eigen thuisomgeving vertoeven. De thuisomkadering speelt dan ook een belangrijke rol.

Een coronaveilig ziekenhuis. Stel een consultatie niet uit.

We stellen vast dat patiënten een consultatie bij een arts in het ziekenhuis vaak uitstellen uit vrees voor een coronabesmetting. Ze annuleren hun afspraken en stellen doktersbezoeken en behandelingen uit. Een vroege diagnose en behandeling is bij veel kankers heel belangrijk. Laat je zeker onderzoeken als je je zorgen maakt. Je hoeft niet bang te zijn voor een coronabesmetting. Ons ziekenhuis probeert zoveel mogelijk alles in het werk te stellen om alles zo corona-veilig mogelijk te laten verlopen. Cruciale behandelingen blijven zeker ook doorlopen, al proberen we om de patiënten zo min mogelijk naar het ziekenhuis te laten komen.   

Ook de dienst radiotherapie blijft draaien om de continuïteit naar de actieve oncologische patiënten te verzekeren. Zo worden de bestralingsschema’s ingekort waar mogelijk, waardoor patiënten minder naar het ziekenhuis moeten komen.