Overslaan en naar de inhoud gaan
Coronavirus (COVID-19)

Vrijdag 30 oktober 2020 - 14.30 uur

AZ Sint-Maarten informeert de media over de evolutie en de organisatie in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19).

Evolutie coronagevallen

De laatste dagen liggen tussen de 40 en de 50 patiënten met bevestigde Corona-besmetting in AZ Sint-Maarten, waarvan een 8-tal op intensieve zorg. We betreurden de afgelopen week 1 overlijden. De laatste week zagen we een verdubbeling van de cijfers. Een stijging die zich naar verwachting de komende dagen zal verderzetten.

Op vraag van de overheid (cel Surge Capacity COVID-19) moeten alle ziekenhuizen op 2 november 2020 verder opschakelen. Voor AZ Sint-Maarten betekent dit dat het ziekenhuis 66 bedden beschikbaar houdt voor COVID-19-patiënten (excl. intensieve zorg), 19 bedden COVID intensieve zorg en 7 bedden intensieve zorg niet-COVID-19.

Vanaf zaterdag 31 oktober: geen bezoek

Na het provinciaal overleg met de hoofdartsen van de Antwerpse ziekenhuizen, provinciale gezondheidsinspecteur en de provincie gouverneur werd beslist om vanaf dit weekend bezoek niet langer toe te laten, op enkele uitzonderingen na. De belangrijkste drijfveer is om niet-essentiële contacten tot een minimum te herleiden waardoor het coronavirus minder kans krijgt om zich te verspreiden onder patiënten en personeel.

Concreet betekent dit dat er vanaf zaterdag 31 oktober geen bezoek meer toegelaten wordt. Uitzonderingen zijn materniteit (enkel de partner), pediatrie en neonatale zorg (1 ouder) of personen in kritieke toestand (einde levensfase). Bij consultaties, ingrepen en onderzoeken wordt indien het (medisch) noodzakelijk is (minderjarigen, immobiele patiënten, taalbarrière, …) één meerderjarige begeleider toegelaten

AZ Sint-Maarten start ook opnieuw initiatieven op die ook in de eerste golf actief waren. O.a. een ophaal- en afhaalpunt voor was en dergelijke van de patiënten, hulp en ondersteuning van patiënten om telefonisch of via beeldbellen contact met de thuisomgeving te onderhouden of een dagelijkse telefonische update over patiënten die op de COVID-eenheid liggen.

Onder controle

In vergelijking met het voorjaar zien we een licht hogere uitval van personeel door een coronabesmetting of quarantaine. Dit leidt op dit moment niet tot structurele personeelsproblemen waardoor AZ Sint-Maarten ook in deze moeilijke tijden een kwalitatieve en veilige zorg kan blijven aanbieden. Het is wel een bezorgdheid die we nauw opvolgen op basis van een dagelijkse rapportage.

Niet-dringende zorg uitgesteld

Op vraag van de overheid stelt AZ Sint-Maarten niet-dringende ingrepen uit. Op deze manier kunnen we zowel voor intensieve zorg als voor de COVID-eenheid (niet-intensieve zorg) het gevraagde aantal bedden en vooral verpleegkundigen en artsen vrijmaken voor coronapatiënten. Al de patiënten waarvan de ingreep of opname wordt uitgesteld, worden door het ziekenhuis zelf gecontacteerd.

AZ Sint-Maarten biedt een veilige omgeving waarin we zowel COVID-19-patiënten als niet-coronabesmette patiënten kunnen behandelen.

Alle dringende en levensnoodzakelijke behandelingen gaan door. Ook een belangrijk deel van de raadplegingen, medisch-technische onderzoeken en activiteiten in het niet-chirurgische daghospitaal (geriatrie, psychiatrie, oncologie, …) blijven tot nader order verderlopen. Ook hier geldt dat er in geval van annulering door het ziekenhuis contact wordt opgenomen met de betrokken patiënt.