Overslaan en naar de inhoud gaan
Coronavirus (COVID-19)

Vanaf vandaag (dinsdag 5 januari) zal AZ Sint-Maarten starten met de distributie van het COVID-19-vaccin van Pfizer-BioNTech. Ons ziekenhuis is één van de 41 ziekenhuishubs in België die door de overheid is aangesteld om het vaccin naar de woonzorgcentra te verdelen.

AZ Sint-Maarten voldoet aan de criteria die door het fagg (federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten) zijn opgesteld inzake de bewaring, planning en verdeling van de vaccinatierondes aan 50 woonzorgcentra in de regio.

Materiële voorwaarden

Het ziekenhuis beschikt hiervoor o.a. over gevalideerde en gecontroleerde opslagcapaciteit in de ziekenhuisapotheek met vriezers met ultra lage temperatuur (opslag op -75°C van het Pfizer-BioNTech-vaccin).  De bewaring van deze vaccins staat onder continue temperatuurmonitoring met automatische alarm-escalatie in geval van calamiteiten. Daarnaast werd alles ook in het werk gesteld m.b.t. de beschikbaarheid van koelkasten en dozen geschikt voor het ontdooien van flacons en voor opslag en verzending naar de WZC’s (dit laatste geleverd door distributeur Medista).

Ook inzake persoonlijke beschermingsmiddelen is het ziekenhuis conform de richtlijnen voorzien.

Strenge procedures

Naast de materiële voorwaarden is AZ Sint-Maarten ook klaar m.b.t. de procedures om de bestelling, bewaring en temperatuurlogging, planning en verdeling in goede banen te leiden. Zo moeten de vaccins bijvoorbeeld volgens een vaste procedure ontdooid worden (van -75°C naar 2-8°C). Dit moet heel gecontroleerd gebeuren om de perfecte kwaliteit te garanderen. Het toedienen van het vaccin in het woonzorgcentrum moet vervolgens binnen de vier dagen gebeuren.

Uitrol fase 1A

AZ Sint-Maarten draagt hiermee bij tot de uitrol van fase 1A in het vaccinatieprogramma van de overheid. Fase 1A richt zich op de vaccinatie van o.a. bewoners en personeel van woonzorgcentra en is gepland van januari tot maart 2021. Zij zullen tweemaal gevaccineerd worden met het vaccin van Pfizer-BioNTech.