Overslaan en naar de inhoud gaan
Diabetespatiënt controleert glycemiewaarden

Zelfcontrole en educatie zijn, naast voeding, levensstijl en medicatie, belangrijk bij de opvolging van diabetes mellitus.  

Belang van een goede glycemieopvolging 

Zelfcontroles zijn een prima hulp om je diabetes mellitus onder controle te houden. Afhankelijk van je persoonlijk behandelingsplan zal je een glucosemeter meekrijgen of halen bij je apotheker. Door de glycemie (bloedsuikerspiegel) te meten volg je zelf op of je behandeling voldoende is. Regelmatig en correct meten zorgt ervoor dat de artsen en educatoren een goed zicht hebben op je suikerspiegel en ze gerichte aanpassingen aan je behandelplan snel uitvoeren.  

Hoe glycemie zelf controleren? 

Afhankelijk van je behandeling en terugbetalingssysteem (zorgsysteem diabetes mellitus) gebruik je een van onderstaande hulpmiddelen: 

  • vingerprikmethode 
  • sensormeting 
  • CGM-systeem of continue glucosemonitoringsysteem  

CGM-systeem 

In bepaalde situaties is het mogelijk de bloedsuikerspiegel continu op te volgen met een sensor. Dit is een klein zendertje dat een signaal opvangt van een mini-elektrode onder je huid. Een reader of een smartphone zet dit signaal om naar een afleesbare glucosewaarde. Het werken met een sensor vraagt een bijkomende opleiding bij de educator. Terugbetaling van sensoren gebeurt voor alle type 1-patiënten met een conventie A en sommige patiënten met type-2 diabetes mellitus onder vier injecties dagelijks. Als je buiten terugbetaling valt en een sensor wenst te dragen, betaal je deze zelf. 

Bloedprikkerhouder voor diabetici met fysieke beperking 

Op vraag van het diabetescentrum van AZ Sint-Maarten creëerden onderzoekers en oud-studenten industriële wetenschappen van de Universiteit Antwerpen een bloedprikkerhouder voor personen met een motorische of visuele beperking. In de houder kan je de prikpen plaatsen. Vervolgens moet je enkel een knop induwen om je bloed te prikken. Een tweede hand om de pen vast te houden is overbodig.  

Wat is diabeteseducatie?  

Om je behandeling zelf goed op te volgen, is het belangrijk dat je jouw diabetes mellitus en behandeling goed begrijpt. Dat helpt je om je glucose op een correcte manier te meten of je inspuitingen op een correct manier te geven. Wat houdt het onder andere in: 

Aarzel niet om vragen te stellen. Hoe beter je jouw diabetes mellitus begrijpt, hoe meer kans je hebt op een goede diabetesregeling. 

Meer informatie over diabetes melltius

Pijlers van je diabetesbehandeling