Voldoende beweging, rookstop en levensstijlaanpassingen met invloed op je alcoholverbruik en gewicht zijn essentieel.
Beweging
Beweging is voor iedereen gezond en belangrijk. Bij diabetespatiënten zorgt beweging ervoor dat je insuline beter functioneert en zo meer suikers opneemt. Dat leidt tot een betere glycemie (bloedsuikerspiegel), verminderde insulinenood of verlaagde medicatie. Daarnaast voel je je beter én behoud je spiermassa en -functie. Dus dit is een win-win situatie.
Enkele tips om te starten:
- Onder het motto met twee is leuker dan alleen zoek je een partner met wie je beweegt. Dit werkt motiverend, geeft je meer moed om door te zetten en verkleint uitstelgedrag.
- Zoek een sport die je leuk vindt. Het heeft geen nut om te beginnen lopen als je dat helemaal niet graag doet. Informeer welke sporten in je buurt mogelijk zijn: wandelen, badmintonnen, zwemmen, yoga, voetballen, tennissen, …
- Beweging is meer dan sporten, maar zit ook in kleine aanpassingen. Ga eens een keer meer met de fiets. Of parkeer je wagen eens een beetje verder weg zodat je verder moet wandelen. Neem de trap in plaats van de lift. Als je dat te zwaar vindt, doe dan de helft met de trap.
- Er zijn verschillende toestellen die je thuis helpen om te bewegen, zoals de klassieke hometrainer, een kleinere variant, loopbanden of steppers.
- Maak vooraf een schema op. Laat dit ook weten aan je gezinsleden. Ze kunnen je steunen en wie weet krijg je ze wel mee om te gaan bewegen.

De bewegingsdriehoek van Gezond Leven helpt je op weg. Het toont je dat elke stap telt: van niet te lang stilzitten, tot licht, matig of intensief bewegen. Lees hier meer.
Bewegen op verwijzing
Vraag een voorschrift aan je zorgverlener (arts, diëtist, …) en zoek een beweegcoach in je buurt via de website van Gezond Leven. Je kan er tegen een laag tarief terecht om een beweegplan op maat op te stellen.
Bewegen op verwijzing is geen sportaanbod, maar biedt je wel begeleiding.
Rookstop
Omdat diabetespatiënten meer risico lopen op hart- en vaatziekten is een rookstop zeer belangrijk. Ook zorgt tabak voor een verlaagde werking van insuline. Zelfs bij jarenlange rokers loont het om te stoppen.
In dit proces is het belangrijk om te blijven geloven in de haalbaarheid. De tabakoloog staat je bij en geeft persoonlijk advies. Je bespreekt het rookgedrag en andere relevante factoren om samen een plan op te stellen. Deze raadpleging wordt deels terugbetaald door je mutualiteit.
Alcohol
Je wordt afgeraden om dagelijks alcohol te drinken. Sommige dranken zoals cocktails of likeuren bevatten veel toegevoegde suikers en deze worden zeker afgeraden. Beperk je alcoholverbruik tot een minimum om deze gevolgen van alcohol te beperken:
- Grote aanbreng van calorieën (7 kcal/gram is nefast voor je gewichtscontrole).
- Je eerste reactie op de hoeveelheid suiker is een hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel).
- De afbraak in de lever zorgt voor een probleem in de stofwisseling waardoor de eigen suikeraanmaak wegvalt. Het resultaat is een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) enkele uren na het consumeren.
Er is risico op ernstige bijwerkingen zoals een coma. Bespreek je verbruik daarom met je behandelend team.
Gewichtscontrole
Krijg je gewicht onder controle door voldoende beweging, in combinatie met gezonde voeding. Hierdoor heb je minder nood aan glycemieverlagende middelen en zal je insuline beter functioneren. Zeker als er een vetreserve is opgestapeld rond de heupen en het middel zal dit ervoor zorgen dat de insuline niet goed werkt.
Het is nuttig om dit te bespreken met je behandelende arts als je bijkomende hulp wenst.