
Een grote pijler van de behandeling van diabetes mellitus is de voeding. Zonder aanpassing van je voeding is er geen optimale diabetesbehandeling. Met medicatie en zelfcontrole alleen bekom je geen goede regeling.
Gezonde voeding geeft je lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en vezels. Het draait om de juiste keuzes. Kies bijvoorbeeld vloeibare vetten boven vaste vetten en volkorenbrood in plaats van wit brood. De voedingsdriehoek biedt een handige leidraad voor een evenwichtige voeding. Lees hier verder over de voedingsdriehoek.
Wat met koolhydraten?
Bij diabetespatiënten zijn vooral koolhydraten belangrijk, en dus niet alleen de gewone suikers. Ze zijn niet verboden, omdat ze je lichaam energie en brandstof geven.
Je lichaam zet koolhydraten om in glucose, wat zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Zolang er voldoende, goed werkende insuline aanwezig is, vormt dit geen probleem. Als de insuline niet aanwezig is of niet goed werkt, blijven de suikers in de bloedbaan.
We onderscheiden verschillende soorten koolhydraten waaronder snelle en trage suikers. De voorkeur gaat altijd naar de trage suikers zoals volkorenbrood, -rijst of -pasta. Snelle suikers zijn eerder snoepgoed, frisdranken, chips, alcohol en dergelijke. Deze moet je vermijden omdat ze zorgen voor ernstige schommelingen in de glycemie (bloedsuikerwaarde). Het zijn lege koolhydraten die ons lichaam niet vooruithelpen, maar meestal enkel voor veel calorieën zorgen.
Leer bij van diëtisten diabetescentrum
Verschillende diëtisten van het diabetescentrum geven voedingsadvies aan de conventie-patiënten. Patiënten die in aanmerking komen voor een zorgtraject of opstarttraject mogen ook een afspraak maken.
Voedingsadvies gaat onder meer over:
- gezonde voeding en levensstijl met de voedingsdriehoek als basis, maar ook extra aandacht voor de koolhydraten, verzadigde vetten, zout en voedingsvezels
- extra uitleg bij de voedingsbrochure
- koolhydraten
- zoeken naar een evenwicht tussen aangebrachte koolhydraten en de bloedsuikerwaarden
- hulp bij het streven naar een gezond gewicht
- opstellen van een dagelijks individueel voedingsplan
- hulp bij menuplanning
- bespreking en aanpassing van voeding en sport
- voeding bij zwangerschapsdiabetes