Gevolgen van diabetes mellitus
Op korte termijn
Op korte termijn geeft diabetes mellitus aanleiding tot
- hypoglycemie (daling bloedsuikerspiegel)
- hyperglycemie (hoge bloedsuikerspiegel)
- ketoacidose
- infecties
Op lange termijn vergroot het risico op hart- en vaatziekten, problemen bij wondheling en aandoeningen aan de nieren, ogen of zenuwen.
Hypoglycemie
Hypoglycemie betekent een daling van de bloedsuikerspiegel onder 70 mg/dL. Deze reactie treedt soms plots op, maar kan zich ook geleidelijk instellen. Het leidt tot een plotse daling van aandacht en bewustzijn. In sommige omstandigheden, bijvoorbeeld aan het stuur of in bepaalde werksituaties, is dit erg gevaarlijk.
Hyperglycemie
Een hoge bloedsuikerspiegel (of hyperglycemie) geeft in de regel weinig symptomen. Bij type 2-patiënten stelt dit zich geleidelijk in, soms over meerdere dagen. Bij type 1-diabetes kan het veel sneller voorvallen, bijvoorbeeld na enkele vergeten inspuitingen. Bij erg hoge waarden treden symptomen op zoals:
- dorst
- veel plassen
- uitdroging
- hoofdpijn
- valneiging
- zeer ernstig: coma
Ketoacidose
Ketoacidose is een verzuring van je lichaam als gevolg van een insulinetekort. Het is een ernstige, acute complicatie die kan leiden tot een coma of kans op overlijden wanneer dit niet tijdig behandeld wordt.
Door een tekort aan insuline in het lichaam nemen je cellen geen glucosedeeltjes meer op. Daarom zoekt je lichaam ergens anders naar energiestoffen, namelijk bij de spier en de vetcellen. Bij de afbraak en omzetting naar energie komen er afvalstoffen vrij (ketonen) die het lichaam verzuren. Hoe meer ketonen, hoe hoger het risico op een ketoacidotische coma.
Infecties
Je bent bij hoge bloedsuikerspiegels vatbaarder voor infecties. Anderzijds zullen infecties vaker leiden tot ontregelingen van de bloedsuiker.
Meer informatie
Lees op onze website meer over: