Overslaan en naar de inhoud gaan
Monofilament bij voetonderzoek diabetes

Een goede voetverzorging is een dagelijks aandachtspunt wanneer je diabetes mellitus hebt. Kleine wondjes en kloven kunnen immers aanleiding geven tot grote problemen. 

Volgende problemen doen zich mogelijk voor: 

  • schimmelinfecties 
  • grotere wonden die uiteindelijk zorgen voor amputaties van een teen, (een stuk) voet of zelfs een onderbeen  

Dagelijkse controle

Een goede dagelijkse inspectie houdt in dat je: 

  • aandachtig bent voor eelt, verkleuringen, blaren, kloven en kwetsuren 
  • de voetzool controleert met een spiegel of hulp vraagt 
  • goed tussen je tenen kijkt 

Elke ontstekingsreactie (roodheid, warmte, zwelling, pijn …) is een alarmsignaal. Aarzel niet om de hulp van je arts in te roepen. 

Onderzoek naar verminderd gevoel in voeten  

Om aan te tonen of er een verminderd gevoel is in de voeten, wordt er een test gebruikt aan de hand van een monofilament. Dat is een kunststoffen draadje dat loodrecht, met een constante lichte druk tegen de voetzool duwt. Wanneer je op bepaalde plaatsen niets voelt, dringt een dagelijkse inspectie van de voeten zich op.  

Behandeling en opvolging van voetproblematiek 

Voorkomen is beter dan genezen. Loop niet rond op blote voeten om kwetsuren te vermijden. De verzorging van een voetwonde zal verschillen per persoon. Een goede bloedsuikerregeling is belangrijk voor een optimale genezing. 

Als je een wonde opmerkt, is snel handelen de boodschap. In de eerste plaats mag je er niet op steunen.

Vermijd zo veel mogelijk het schuren (frictie) van schoenen tegen de wonde. Door de aanwezigheid van frictie en compressie (druk) riskeer je dat de wonde dieper wordt en het onderliggend botweefsel aantast. De afstand tussen de huid en het beenderstelsel is immers niet groot in de voeten. Ga hierbij niet op je gevoel af. Vroeger zou de pijn van een voetwonde verhinderen dat je erop steunde, maar door de neuropathie (zenuwaandoening) kan de pijn afwezig zijn. 

Om de druk op de wonde te beperken kunnen onder andere een gipsverband, speciale wondschoenen of vilt aangewezen zijn. Daarnaast laat je je doorbloeding nakijken, die eventueel met een heelkundige ingreep moet verbeteren. Bij infectie is een antibioticum misschien nodig.  

Na volledige heling van de voetwonde, behoud je een ‘risicovoet’. Het is belangrijk om minstens jaarlijks de voeten te laten controleren bij je behandelend arts. 

Bij het optreden van een voetinfectie zonder zichtbare verwonding is een strikte opvolging aangewezen. Als ook in dit geval geen verbetering optreedt op korte termijn, is doorverwijzing naar een diabetesvoetkliniek noodzakelijk. Een goede controle en opvolging blijft uitermate belangrijk. 

Doorverwijzing naar diabetesvoetkliniek 

Doe onmiddellijk beroep op gespecialiseerd advies bij: 

  • twijfel 
  • een behandeling van 1 week die geen zichtbare verbetering oplevert 
  • een wonde die tot op het bot reikt 
  • ernstige infectie 
  • belangrijk vaatlijden 
  • … 

Belangrijk om weten dat een diabetische voetwonde meestal GEEN PIJN doet. Dit omdat er ook schade is aan de zenuwen en je geen pijnprikkels voelt.

Omdat wonden en andere voetproblemen bij personen met diabetes mellitus zeer complex zijn, vraagt de behandeling vaak een gespecialiseerde aanpak. Net daarom zijn er diabetesvoetklinieken opgericht. Raadpleeg bij ieder probleem aan je voeten zo snel mogelijk je behandelend arts zodat deze een doeltreffende behandeling kan opstarten.  

Voetconventie in AZ Sint-Maarten

In de voetconventie of voetkliniek staat een multidisciplinair team klaar om voetproblemen te behandelen. Verschillende zorgverleners maken deel uit van dit gespecialiseerd team waaronder een diabetesspecialist, diabetesverpleegkundige, vaatchirurg, orthopedisch chirurg en podoloog. 

Meer informatie over diabetes melltius