
Over heel je lichaam loopt een zenuwnetwerk. Er zijn grote zenuwen zoals de nervus vagus of de nervus illiacus, maar ook heel veel kleine. De functie van de zenuwen is om informatie door te geven aan de hersenen en het antwoord hierop terug te sturen naar het betrokken lichaamsdeel.
Een voorbeeld: wanneer je je hand op een hete plaat legt, zullen de hersenen de zenuwen het signaal geven om je hand weg te trekken. Elke reactie, beweging of proces wordt meegestuurd door de zenuwen in je lichaam.
Aantasting van de zenuwen bij diabetes mellitus
Diabetes mellitus kan je zenuwen beschadigen. Dit komt vaker voor bij patiënten met langdurige diabetes mellitus of bij een slecht geregelde diabetes mellitus, waarbij het proces alleen maar versnelt.
Oorzaak
Een verminderde bloedtoevoer ontstaat na beschadiging van de aders die de zenuwen van bloed voorzien. Het tekort aan bloed heeft een ernstig effect op de werking van de zenuw. Als de zenuw beschadigd is, herstelt deze slechts moeilijk of niet meer.
Gevolgen zenuwaantasting bij suikerziekte
- Voeten: verminderd gevoel leidt tot wondjes. Als deze te laat worden ontdekt, is er een amputatie mogelijk. Lees hier meer.
- Ogen: aantasting van de oogzenuw zorgt voor een dubbel zicht, afwijkende oogstand of afzakking van een ooglid. Lees hier meer.
- Kleine zenuwvezels: een tintelend en branderig gevoel door je lichaam. Erg storend en moeilijk te behandelen.
- Orgaanzenuwen: de maag is een gekend voorbeeld. Een tragere maaglediging zorgt voor misselijkheid en een probleem met de diabetesregeling, het dumpingsyndroom. Dat betekent een tragere opname van de koolhydraten, waardoor de insuline al begint te werken en er een hypoglycemie ontstaat na de maaltijd.
Diagnose zenuwbeschadiging
De aandoening wordt vastgesteld door een EMG of elektromyografisch onderzoek. Op de consultatie bij de diabetesconventie worden ook je voeten jaarlijks gecontroleerd, visueel en met een monofilament om de gevoeligheid te controleren. Lees hier meer.
Eigen maatregelen om zenuwaantasting te voorkomen
- Zorg voor een goede diabetesregeling. Als er problemen zijn met je glycemie, neem contact op met het diabetescentrum en wacht niet tot de volgende consultatie
- Controleer zelf regelmatig de voeten op wondjes, zeker als je weet dat je zenuwen al aangetast zijn.
- Meld klachten aan de arts. Verzwijg deze niet.