Overslaan en naar de inhoud gaan
Oogtest bij diabetespatiënte

Diabetes mellitus kan verschillende problemen aan de ogen veroorzaken. Om deze problemen op te sporen vragen we onze patiënten om eenmaal per jaar op controle te gaan bij de oogarts. 

Tijdelijke problemen zijn bijvoorbeeld een ooginfectie of niet scherp zien. In het beginstadium van diabetes mellitus, wanneer er hoge glycemiewaarden (bloedsuikerwaarden) optreden, kan bijziendheid (vermindering van gezichtsscherpte) voorkomen. Dit is in de meeste gevallen omkeerbaar na het normaliseren van de glycemiewaarden.  

Oogcomplicaties met blijvende gevolgen zijn: 

Diabetische maculapathie (fase 1) 

De macula is het centrale gedeelte van het netvlies (de gele vlek) dat van belang is om goed en scherp te zien. Bij diabetische maculapathie lekt er vocht en vet in de macula, wat onmiddellijk leidt tot verlies van gezichtsvermogen. 

Maculair oedeem of macula-oedeem ontstaat wanneer er vocht in het netvlies lekt via dunne haarvaten (kleinste bloedvaten). Het vocht stapelt op in het centrum van het oog en creëert een wazig zicht en gele vlek.  

Diabetische retinopathie (fase 2) 

Een hoge bloedsuikerwaarde kan de kleine bloedvaatjes van het oognetvlies (retina) aantasten. Dit noemen we diabetische retinopathie.   

De haarvaatjes slibben volledig toe waardoor sommige delen van het oog te weinig zuurstof krijgen. Om dit te verhelpen, zal het oog nieuwe haarvaatjes aanmaken waardoor er een soort wildgroei ontstaat. Deze zijn echter zeer zwak waardoor ze regelmatig scheuren en er kleine bloedingen zijn in het oog. Dit geeft als resultaat dat er zwarte stippen en/of vlekken verschijnen. Na enige tijd is er een volledige uitval van het gezichtsveld. 

Hoe oogaandoeningen als gevolg van diabetes mellitus voorkomen?

  • Zorg voor een goede diabetesregeling. 
  • Ga jaarlijks op controle bij de oogarts. 
  • Bij achteruitgang van het gezichtsveld raadpleeg je onmiddellijk een arts.  

Meer informatie over diabetes mellitus