
Diabetes mellitus, ook bekend als suikerziekte, is een metabole ziekte met een ontregeling van de bloedsuiker als centraal probleem. Het is een chronische aandoening. Lees hier meer over:
Hoe ontstaat diabetes mellitus of suikerziekte?
Na het eten van een maaltijd met koolhydraten komen deze bouwstoffen als glucose in onze bloedbaan. Het hormoon insuline heeft als taak om de glucose uit de bloedbaan naar onze weefsel te transporteren (spieren, lever, hersenen ...). Bij diabetes mellitus is dit proces verstoord. De glucose blijft verhoogd in de bloedbaan en je lichaamscellen krijgen te weinig bouwstoffen.
De oorzaak van deze verstoring is afhankelijk van het type diabetes mellitus.
- Type 1-diabetes: dit is een auto-immune ziekte waarbij antistoffen vanuit je beenmerg de bètacellen van de pancreas vernietigen. Je maakt (plots) geen insulinehormoon meer.
- Type 2-diabetes: dit is een probleem van overgewicht waarbij de vetcellen in de buikholte ervoor zorgen dat het insulinehormoon vanuit de pancreas niet goed meer werkt. Dit noemen we insulineresistentie.
- Secundaire diabetes: wanneer de insulineproductie om een andere reden verstoord is, bijvoorbeeld na een operatie aan de pancreas.
- Zwangerschapsdiabetes: er ontstaat insulineresistentie als gevolg van de zwangerschap.
Wat zijn symptomen van diabetes mellitus?
De belangrijkste symptomen die je kan ervaren als bij onbehandelde diabetes mellitus zijn:
- veel dorst
- veel plassen
- droge mond
- vermoeidheid
- gewichtsverlies zonder aanwijsbare redenen
Houd er rekening mee dat er sommige mensen geen of weinig problemen ondervinden en diabetes mellitus eerder bij toeval wordt ontdekt.
Types diabetes mellitus of suikerziekte
Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte, afhankelijk van de oorzaak. Lees hier meer over zorgsystemen en algemene adviezen.
Diabetes mellitus bij kinderen
Ons centrum is gericht op de behandeling van volwassenen (+ 18 jaar). Kinderen met diabetes mellitus verwijzen we door naar een gespecialiseerd centrum. In de Mechelse omgeving zijn dit UZ Leuven, UZA (Antwerpen) en Ziekenhuis aan de Stroom (Antwerpen).
Hoe verloopt de diagnose van diabetes mellitus?
Type 1- en type 2-diabetes mellitus
De diagnose diabetes mellitus wordt gesteld op basis van een bloedname. Wanneer een nuchtere glucose > 126 mg/dl is. stellen we de diagnose. Via uitgebreider nazicht bepalen we het type diabetes mellitus.
Zwangerschapsdiabetes mellitus
In de Belgische zorg wordt er routinematig getest voor zwangerschapsdiabetes. Dit verloopt via jouw huisarts en/of gynaecoloog. Enkel indien deze testen afwijkend zijn, moet je ons centrum op raadpleging komen. Er gebeurt een bloedname bij de start van de zwangerschap en ruimere suikertesten (glucose challenge of OGTT) op een later tijdstip in de zwangerschap in functie van je persoonlijk risico. Lees hier meer over onderzoeken tijdens de zwangerschap.
Gevolgen van diabetes mellitus
Op korte termijn geeft diabetes mellitus een aanleiding tot onderstaande gevolgen:
- hypoglycemie
- hyperglycemie
- infecties
- ketoacidose
Op lange termijn heb je een hoger risico op complicaties zoals hart- en vaatziekten, zenuwaantasting, vertraagde wondheling en aandoeningen van de huid, nieren, ogen of voeten.