Overslaan en naar de inhoud gaan
Wonde afgeplakt

Bij personen met diabetes mellitus vertraagt de wondheling vaak (sterk). Dat betekent dat de wonden veel trager genezen dan bij een persoon zonder diabetes mellitus.

Dit is zeker zo bij patiënten die een slechte regeling van hun suiker (diabetesregeling) hebben. Deze groep patiënten heeft ook meer kans op huidproblemen, gaande van vlekken op de huid tot het spontaan optreden van kleine wondjes. 

Oorzaak vertraagde wondheling 

De genezing van de wonde vertraagt door een combinatie van: 

  • een verminderde doorbloeding van de weefsels, gevolgd door een kleinere aanvoer van de nodige cellen om de wondheling vlot te laten verlopen; 
  • een slechte toestand van de vaatwanden. 

Door een aantasting van de zenuwen, en bijgevolg een verminderde gevoeligheid, worden wonden soms te laat opgemerkt. Daardoor worden de wonden ernstiger, zeker op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de voeten.  

Gevolgen van vertraagde genezing bij diabetespatiënten 

De wonden zorgen ervoor dat je extra verzorging nodig hebt. Je moet rekening houden met de extra kost van wondzorgmaterialen en de eventuele vergoeding van een (thuis)verpleegkundige die je wonden verzorgt. Als de wondheling vertraagt, loopt het kostenplaatje erg op. 

Buiten financiële gevolgen kan de vertraagde wondheling ook leiden tot: 

  • pijn en functieverlies, eventueel tijdelijke werkonbekwaamheid 
  • risico op infectie met een negatief effect op de glycemie 
  • osteomyelitis (ontsteking van het onderliggende bot) na slechte wondheling 
  • sterke geur na infectie  

Een slechte opvolging of het niet tijdig opmerken van de wonde kan in ernstige situaties uitmonden in amputatie van (een deel van) het lidmaat.  

Escalatie huidproblemen voorkomen 

Om erger te voorkomen helpen volgende tips zeker: 

  • Verzorg je huid zeer goed. Droge en schilferige huid creëert een hoger risico op huidproblemen en wonden. Behandel een droge huid door goed te hydrateren. 
  • Als je toch een wonde hebt, verzorg deze dan onmiddellijk. Laat eventueel een arts ernaar kijken. Zeker als je de indruk hebt dat de wonde diep is, er geen verbetering is en/of de wonde er slecht uitziet. 
  • Kijk je voeten regelmatig na, ook tussen de tenen en de voetzolen. Ook kloofjes tussen de tenen moet je onmiddellijk verzorgen. Lees hier verder over voetverzorging. Lees hier verder over voetverzorging.
  • Als je rare verkleuringen ziet waarvan je de oorsprong niet goed kent, laat je deze nakijken door een arts. Soms is er een wonde onderhuids ontstaan door druk en is de buitenste huidlaag nog intact.
  • Zorg dat je suikerhuishouding goed onder controle is. Deze zal mee zorgen voor een betere heling van de wonde.

Meer informatie over diabetes mellitus