Overslaan en naar de inhoud gaan
DNA Yannick
Werken bij

Kwaliteit, respect, ambitie, openheid, samenwerken. Dat zijn de waarden - zeg maar het DNA - van AZ Sint-Maarten. Yannick Goossens, verpleegkundige inwendige, vertelt graag meer over respect. "Respectvol omgaan met patiënten, zelfs als ze agressief zijn."

 

“De belangrijkste waarde die ik wil uitdragen in mijn job is respect. In de eerste plaats voor onze patiënten. Wanneer ze bij ons belanden, staan ze voor vervelende onderzoeken die mogelijk slecht nieuws opleveren. Een hartkatheterisatie kan bepalen dat een openhartoperatie onafwendbaar is, bijvoorbeeld. Dat kan patiënten chagrijnig, verdrietig en zelfs agressief maken. Ik kan me inleven in hun gevoel en wil er respectvol mee omgaan. Meestal helpt een gesprek om dat gevoel te laten wegebben en hun eigenwaarde terug te geven.”

Band opbouwen

“Als verpleegkundige ben je een houvast voor patiënten. In de loop van de dag gaan ze naar onderzoeken en consultaties met telkens andere medewerkers, maar jij bent er altijd. Zeker als je een paar dagen na elkaar werkt, kan je echt een band opbouwen.”

“Als het kan, gebruik ik humor. Dat kan zoveel negatieve kracht wegnemen. Het helpt patiënten te ontspannen en dat is ineens ook belangrijk voor de medische handelingen die we moeten uitvoeren, een infuus prikken bijvoorbeeld.”

“Naast respect voor patiënten, heb ik ook respect voor alle collega’s in het ziekenhuis. Iedereen – van arts tot poetshulp – is even hard nodig om dat ene doel te bereiken: onze patiënten de beste zorg geven.”

Ook zin om te werken bij AZ Sint-Maarten?