Overslaan en naar de inhoud gaan
Werken bij

Kwaliteit, respect, ambitie, openheid, samenwerken. Dat zijn de waarden - zeg maar het DNA - van AZ Sint-Maarten. Orthopedagoge Ariane Van den Berg, vertelt graag meer over ambitie. We leren van elkaar en geven die expertise door aan collega’s."

“Wanneer kinderen in het ziekenhuis belanden, zijn ze vaak gespannen. Het is mijn opdracht om te zorgen voor hun emotionele welzijn. Ik bereid hen voor op de bloedafname, de ingreep, behandeling, … en bespreek met hen de mogelijkheden. Misschien willen ze wel sterretjes op het plafond geprojecteerd zien? Of een VR-bril op? Wanneer kinderen het gevoel hebben dat ze kunnen kiezen, hebben ze een stukje controle en winnen ze vertrouwen."

Focus verleggen

"Soms ben ik als vertrouwenspersoon aanwezig bij de behandeling zelf. Dan help ik kinderen hun focus te verleggen en waak ik erover dat hun wensen gerespecteerd worden."

"In het begin was er bij artsen en verpleegkundigen wat weerstand. Ze vreesden tijd te verliezen, maar het tegendeel is waar. Dat bewijst ook wetenschappelijk onderzoek. Een behandeling verloopt vlotter bij ontspannen kinderen. Die positieve, eerste ervaring nemen ze bovendien mee voor de rest van hun medische parcours."

Vuurtje

"Het is mijn ambitie dat alle kinderen in ons ziekenhuis zonder pijn, angst of dwang behandeld kunnen worden. Dat kan alleen als iedereen samenwerkt. In onze werkgroep Fair Care zitten een spoedarts, een kinderarts, een anesthesist, verpleegkundigen van spoed en pediatrie en ikzelf. We leren van elkaar en geven die expertise door aan collega’s. Een vuurtje dat zich voorbij de grenzen van de kinderafdeling mag verspreiden. Want eigenlijk heeft íedere patiënt recht op traumavrije zorg."

Ook zin om te werken bij AZ Sint-Maarten?