Skinnen

We leggen je pasgeboren baby meteen op jouw blote buik, toegedekt met een doek (= skinnen of skin-to-skin). Door jouw lichaamswarmte koelt hij niet af en het huid-op-huidcontact geeft hem een zeer geborgen gevoel.

Onderzoek wees bovendien uit dat skinnen een heel positieve invloed heeft op het bloedsuikergehalte, de ademhaling, het hartritme en de lichaamstemperatuur van je baby en op de borstvoeding. 

Je mag zeker een uur skinnen met je baby, als dat haalbaar is voor jullie beiden.  In die periode krijgt de baby de eerste keer borst- of flesvoeding.

Alleen als je kindje extra zorgen nodig heeft vlak na de bevalling, gaat de baby meteen naar een speciale verzorgingstafel.

Eerste verzorging

Na het skinnen, wegen en meten we je baby, binden we de navelstreng af en dienen we vitamine K toe voor de bloedstolling. We doen de eerste kleedjes aan om afkoeling te voorkomen. Breng daarvoor een body en een warm kruippakje mee. 

Je baby krijgt ook een naambandje rond zijn armpje of beentje. Mocht dat de volgende dagen afvallen, vraag dan zeker een nieuw bandje.

Wanneer al vooraf duidelijk is dat je kindje onmiddellijk gespecialiseerde zorgen nodig zal hebben, is de kinderarts aanwezig bij de bevalling:  bv. geboorte voor 37 weken of een verwacht laag geboortegewicht.  Soms beslist de kinderarts dat je kindje na de geboorte op de neonatale afdeling opgenomen wordt.

Uiterlijk van je baby

Sommige ouders schrikken een beetje als ze hun kindje de eerste keer zien. Soms heeft hij nog wat witte huidsmeer of bloedkorstjes op zijn huidje. We wassen de baby immers niet na de bevalling om afkoeling te vermijden.

Een pasgeboren baby heeft een roze huidskleur en ziet er wat rimpelig of opgezwollen uit.  De volgende dagen ontzwelt het gezichtje en normaliseert de huidskleur. De baby ziet er dan al heel anders uit.