Net geboren: uiterlijk van je baby
Sommige ouders schrikken een beetje als ze hun kindje de eerste keer zien. Soms heeft hij nog wat witte huidsmeer of bloedkorstjes op zijn huidje. We wassen de baby immers niet na de bevalling om afkoeling te vermijden.
Een pasgeboren baby heeft een roze huidskleur en ziet er wat rimpelig of opgezwollen uit. De volgende dagen ontzwelt het gezichtje en normaliseert de huidskleur. De baby ziet er dan al heel anders uit.
Skinnen (huid-op-huidcontact met je baby)
We leggen je pasgeboren baby meteen op je blote buik, toegedekt met een doek. Door jouw lichaamswarmte koelt hij niet af en het huid-op-huidcontact geeft hem een zeer geborgen gevoel.
Onderzoek wees bovendien uit dat skinnen een heel positieve invloed heeft op het bloedsuikergehalte, de ademhaling, het hartritme en de lichaamstemperatuur van je baby en op de borstvoeding.
Je mag zeker een uur skinnen met je baby, als dat haalbaar is voor jullie beiden. In die periode krijgt de baby de eerste keer borst- of flesvoeding.
Alleen als je kindje extra zorg nodig heeft vlak na de bevalling, gaat de baby meteen naar een speciale verzorgingstafel.
Eerste zorg voor je baby
- We wegen en meten je baby.
- De vroedvrouw bindt de navelstreng af.
- Vitamine K wordt gegeven aan je baby voor de bloedstolling.
- We doen de eerste kleedjes aan om afkoeling te voorkomen. Breng daarvoor een body en een warm kruippakje mee.
Je baby krijgt ook een naambandje rond zijn armpje of beentje. Als dat de volgende dagen afvalt, vraag dan zeker een nieuw bandje.
Wanneer al vooraf duidelijk is dat je kindje onmiddellijk gespecialiseerde zorg nodig zal hebben, is de kinderarts aanwezig bij de bevalling, bijvoorbeeld bij een geboorte voor 37 weken of een verwacht laag geboortegewicht. Soms beslist de kinderarts dat je kindje na de geboorte op de neonatale afdeling opgenomen wordt.
Eerste zorg voor mama
Terwijl jij op de verlostafel skint met je baby, hecht de gynaecoloog de knip of het scheurtje. Het bloedverlies en het samentrekken van de baarmoeder worden nagekeken.
Na de bevalling hebben sommige mama’s het ineens erg koud of beginnen ze te beven. Dat is een heel normaal verschijnsel en gaat snel weer voorbij.
Voor je naar je definitieve kamer gaat, word je gewassen of als het lukt mag je een douche nemen. We verwijderen de eventuele blaassonde, de epidurale katheter en meestal ook het infuus. Je mag je baby ook al een eerste keer voeden.
Nadien brengen we je met het bed naar je definitieve kamer op de kraamafdeling. Je mag nu ook iets eten.
Meer over materniteit?