Zelfstandige vroedvrouw
Een zelfstandige vroedvrouw voert dezelfde zorg uit als de vroedvrouwen in het ziekenhuis:
- Ze volgt je knip of scheurtje en het bloedverlies op.
- Ze helpt bij de verzorging en de voeding van de baby.
- Ze voert de hielprik uit en beantwoordt je vragen.
Het ziekenfonds betaalt de huisbezoeken van de zelfstandige vroedvrouw terug. Je kan ook al beroep doen op een zelfstandige vroedvrouw tijdens de zwangerschap om kennis te maken en vragen te beantwoorden.
Tijdens je verblijf krijg je een lijst met alle zelfstandige vroedvrouwen uit de omgeving. Enkelen van hen zijn ook werkzaam op onze materniteit. Een volledig overzicht van de zelfstandige vroedvrouwen per provincie vind je hier terug.
Veel van die zelfstandige vroedvrouwen zijn lactatiekundigen. Zij hebben een bijkomende specialisatie in borstvoedingsbegeleiding. Zij kunnen je thuis komen helpen bij de borstvoeding en je vragen beantwoorden.
Kinesitherapie
Je kan na de bevalling naar een kinesist gaan om je bekkenbodem- en buikspieren te trainen. Je krijgt daarvoor een voorschrift van de gynaecoloog. Het ziekenfonds betaalt negen sessies terug. Je kan terecht bij een zelfstandige kinesist.
Anticonceptie
De gynaecoloog komt je nakijken en bespreekt met jou de anticonceptie: de mogelijkheden, hoe te gebruiken en wanneer te starten. Je krijgt dan ook al een voorschrift.
Dat is belangrijk, omdat je tijdens je borstvoeding geen ‘normale’ anticonceptiepil mag nemen. Daarin zit een hormoon dat de melkproductie afremt. Je kan wel de ‘minipil’ gebruiken. Je neemt die pil dagelijks op ongeveer hetzelfde uur in, zonder onderbreking (dus geen stopweek).
Bij flesvoeding mag je wel een normale anticonceptiepil innemen. Je kan ook kiezen voor een spiraal (met of zonder hormonen). De gynaecoloog plaatst de spiraal wanneer je terug op controle gaat na zes tot acht weken.
Andere mogelijkheden zijn: condooms, vaginale anticonceptiering, anticonceptiepleister, prikpil of een hormonenstaafje in de arm.
Babyblues
Je bent net bevallen, bedolven onder de felicitaties en aangespoord om te genieten van de ‘mooiste periode van je leven’. Maar wat als het voor jou anders is? Je voelt je ellendig, triest en onzeker. Je slaagt er niet in om een gelukkige mama te zijn en je schaamt je daarover.
Weet dat tachtig procent van de pas bevallen mama’s dat meemaakt. Neem de tijd om te wennen aan je nieuwe rol. Het is heel normaal dat je in die periode vooral voor jezelf en je baby zorgt en je in het huishouden niet veel gedaan krijgt.
Blijven die gevoelens of krijgen ze een extreem karakter? Praat erover met je arts of vroedvrouw. Indien nodig zoeken zij met jou naar een geschikte behandeling, eventueel bij een psycholoog of psychiater.
Tips:
- Boek: ‘mijn baby lacht…nu ik nog’ van Lieve Van Weddingen – Manteau.
- Test postnatale depressie
Seksualiteit
De eerste periode na de bevalling kan vermoeiend zijn voor beide partners. Lichamelijke klachten, nieuwe emoties en de nieuwe situatie kunnen de zin om te vrijen verminderen.
Gun bovendien je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Na zeventien dagen is de baarmoederhals weer volledig gesloten. Zo kunnen bacteriën via de penis niet meer binnendringen. Drie weken wachten is dus verstandig.
Bovendien zijn mannen soms bang om hun vrouw pijn te doen. Het is dus begrijpelijk dat je in deze omstandigheden niet meteen zin hebt in seks. Wacht ook best totdat de baarmoeder en het gebied rond de vagina niet langer pijn doen. De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn de pijn van de knip of scheur, de oprekking van de vaginawand door de geboorte en zelfs ongewild urineverlies.
Bij borstvoeding kunnen hormonen de vagina minder vochtig maken. Je borsten kunnen gevoeliger zijn door stuwing en de borstvoeding en je tepels kunnen (zeer) pijnlijk aanvoelen door tepelkloven.
Wellicht wordt het voor beiden even wennen aan dat nieuwe lichaam. Maar seks is natuurlijk meer dan penetratie alleen. Elkaar strelen, masseren, ... Er is zoveel meer mogelijk.