Overslaan en naar de inhoud gaan
Baby in babybox op materniteit AZ Sint-Maarten

Voor je bevalt bepaal je best of je graag borstvoeding of flesvoeding wil geven.

Je luistert hier niet alleen naar wat de boeken of je omgeving jou vertellen, maar je houdt vooral rekening met waar jij je goed bij voelt. Je zoekt best wat informatie op, zodat je weet waar je aan toe bent. Je kan altijd een zelfstandige vroedvrouw contacteren voor meer uitleg.

Bij zowel borstvoeding als flesvoeding is het heel normaal dat je baby gewicht verliest gedurende de eerste twee tot drie dagen. Zolang dit niet meer dan tien procent van het geboortegewicht is, is dat normaal. Je kindje heeft tijdens de zwangerschap voldoende reserve opgebouwd voor die eerste dagen.

Borstvoeding

Op materniteit hanteren we een eenduidig borstvoedingsbeleid en gebruiken we een aantal borstvoedingssleutels. Die sleutels (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek) zijn aanwezig op elke kamer of kan je altijd verkrijgen bij de vroedvrouw op de dienst. Je vindt ook uitgebreide info op de website van Kind en Gezin.

Frequent aanleggen

Een baby die borstvoeding krijgt, wil acht tot twaalf keer per dag eten. Je moet je kindje dan ook wakker maken als het langer dan drie uur slaapt. Door regelmatig borstvoeding aan te bieden, komt je productie beter op gang. Je mag dus ook vaker aanleggen dan om de drie uur. Je reageert best op de hongersignalen van je baby.

De vroedvrouwen zijn er altijd om je hulp te geven bij de borstvoeding:

  • bij het wakker maken van je baby
  • bij het zoeken naar de juiste houding aan de borst (ligging van de baby, positie mondje en tepel).

Naast de vroedvrouwen zijn er ook regelmatig lactatiekundigen aanwezig. Zij richten zich volledig op de borstvoeding en nemen extra tijd om samen met jou allerlei vragen te overlopen. Ook kunnen ze een volledige voeding observeren en meteen tips en instructies geven.

Na ontslag

Je komt thuis, geeft borstvoeding en je hebt nog vragen of je merkt plots veranderingen of problemen? Dan kan je beroep doen op een zelfstandige vroedvrouw. Je zelfstandige vroedvrouw volgt thuis het verloop van de borstvoeding op en helpt je bij vragen of problemen. Bij dringende problemen kan je na je ontslag altijd telefonisch contact opnemen met de materniteit.

Flesvoeding

Een baby die flesvoeding krijgt, drinkt gemiddeld om de vier uur. Bij flesvoeding wordt in de regel gestart met een normale voeding. Zijn er allergieën gekend bij de ouders of een van de andere kinderen (hooikoorts, astma,…), dan start je wel best met een hypoallergene voeding. De vroedvrouwen geven je advies over de hoeveelheid die je baby best drinkt.

Na ontslag

Wanneer je naar huis gaat, kan je een eerste doos melkpoeder aankopen om de voeding van je baby thuis te bereiden. We leggen je in het ziekenhuis uit hoe je die moet bereiden. Die uitleg staat in het ontslagdocument van je baby. De website van Kind en Gezin geeft je ook de nodige tips rond flesvoeding.

Meer over materniteit?