Kleine handelingen

Weeën kunnen erg pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er veel manieren om die pijn te verlichten: warmte of juist een koud compres, een rustige omgeving, de pijnlijke plekken masseren, muziek, een partner die je steunt,…

Ook in bad gaan, werkt heel ontspannend. Alle arbeidskamers hebben dan ook een relaxatiebad. Vraag wel eerst aan de vroedvrouw of er geen tegenindicatie is om in bad te gaan.

Technieken en houdingen

Je kan ook een aantal ademhalings- of ontspanningstechnieken toepassen. Een kinesist, vroedvrouw of kraamexpertisecentrum kan je die aanleren tijdens de zwangerschap. De vroedvrouw zal je helpen om ze toe te passen.

Bepaalde houdingen kunnen eveneens de pijn verzachten en zelfs de arbeid positief beïnvloeden. Je hebt er liggend in bed, rechtstaand (bv. leunend op bed) of zittend (bv. op een relaxatiebal). De vroedvrouw zal je daarbij advies geven en helpen. Je kan ook je partner actief betrekken.

Epidurale verdoving

Je kan ook kiezen voor een epidurale verdoving. Je moet dan al wel tijdens je zwangerschap bloed laten prikken om te controleren of je stolling goed is. Vóór het toedienen van de verdoving vragen we je een informed consent formulier te tekenen.  Daarin staat dat je op de hoogte bent van de mogelijke complicaties.  Informeer dus tijdig bij je gynaecoloog.

De anesthesist brengt door middel van een ruggenprik een katheter in de epidurale ruimte. Normaal gezien is na twintig minuten de pijn bijna of helemaal weg. Je kan nu niet meer uit bed komen.

Je hoeft de epidurale verdoving niet van in het begin van de arbeid te vragen. Je mag zeker eerst proberen of je de weeën op een natuurlijke manier kan opvangen en later in de arbeid om een verdoving vragen. Soms is er een korte wachttijd, omdat de anesthesist ook op andere afdelingen werkt.