Verblijfsduur

Bij een vaginale bevalling verblijf je normaal vier dagen in het ziekenhuis, bij een keizersnede zes dagen. Als je graag enkele dagen vroeger naar huis wil gaan, kan dat in samenspraak met de gynaecoloog en de kinderarts. Je kan je dan altijd laten helpen door een zelfstandige vroedvrouw.

Wanneer je polyklinisch wil bevallen (binnen de 24u na geboorte naar huis), contacteer je best vooraf al een zelfstandige vroedvrouw voor de verdere verzorging en opvolging thuis.

Ontslag

Baby

De dag dat je naar huis gaat

  • beluistert de kinderarts hart en longen van je baby, beoordeelt de algemene toestand en test de reflexen.
  • verwijderen we de navelklem. Het stompje zelf blijft meestal nog zitten en valt een van de komende dagen vanzelf af.
  • krijgt je baby de hielprik.
  • krijg je een voorschrift voor de vitaminen (vitamine K en D). Wanneer je flesvoeding geeft, kan je een doos melkpoeder aankopen in het ziekenhuis.
  • krijg je een boekje mee met de gegevens van je baby (gegevens van de geboorte, resultaat van de onderzoeken van de kinderarts, gewicht op de dag van ontslag, informatie over navelverzorging en vitaminen) en andere nuttige informatie. De telefoonnummers van de materniteit en consultatie van de kinderarts vind je ook in dat boekje.

Als je thuis vragen of problemen hebt, mag je ons steeds opbellen, dag én nacht. We proberen je dan telefonisch verder te helpen of verwijzen je indien nodig naar de juiste zorgverlener.

Mama

Anticonceptie

De gynaecoloog komt je nakijken en bespreekt met jou de anticonceptie: de mogelijkheden, hoe te gebruiken en wanneer te starten. Je krijgt dan ook al een voorschrift.

Dat is belangrijk, omdat je tijdens je borstvoeding geen "normale" anticonceptiepil mag nemen. Daarin zit een hormoon dat de melkproductie afremt. Je kan wel de “minipil” gebruiken. Je neemt die pil dagelijks op ongeveer hetzelfde uur in, zonder onderbreking (dus geen stopweek).

Bij flesvoeding mag je wel een normale anticonceptiepil innemen. Je kan ook kiezen voor een spiraal (met of zonder hormonen).  De gynaecoloog plaatst de spiraal wanneer je terug op controle gaat na zes tot acht weken.

Andere mogelijkheden zijn: condooms, vaginale anticonceptiering, anticonceptiepleister, prikpil of een hormonenstaafje in de arm.

Kiné

Je kan na de bevalling naar een kinesist gaan om je bekkenbodem- en buikspieren te trainen. Vraag daarvoor een voorschrift aan de gynaecoloog. Het ziekenfonds betaalt negen sessies terug. Je kan terecht in het ziekenhuis of bij een zelfstandige kinesist.

Controle

Na zes tot acht weken moet je terug op controle bij de gynaecoloog. Dat kan in het ziekenhuis of in de privépraktijk. Maak best al een afspraak bij het verlaten van het ziekenhuis.

Zelfstandige vroedvrouw

Een zelfstandige vroedvrouw voert dezelfde zorgen uit als de vroedvrouwen in het ziekenhuis. Ze volgt je knip/scheurtje en het bloedverlies op, ze helpt bij de verzorging en de voeding van de baby, voert de hielprik uit en beantwoordt je vragen.

Het ziekenfonds betaalt de huisbezoeken van de zelfstandige vroedvrouw terug. Je kan ook al beroep doen op een zelfstandige vroedvrouw tijdens de zwangerschap, zodat jullie al kennisgemaakt hebben indien je specifieke vragen hebt.

Tijdens je verblijf krijg je een lijst met alle zelfstandige vroedvrouwen uit de omgeving.  Enkelen van hen zijn ook werkzaam op onze materniteit.
Een volledig overzicht van de zelfstandige vroedvrouwen per provincie vind je hier terug.

Veel van die zelfstandige vroedvrouwen zijn lactatiekundigen. Zij hebben een bijkomende specialisatie in borstvoedingsbegeleiding. Zij kunnen je thuis komen helpen bij de borstvoeding en je vragen beantwoorden.

Je kan achteraf je vragen ook nog mailen naar: lactatiekundige.azsintmaarten [at] emmaus.be

Babyblues

Je bent net bevallen, bedolven onder de felicitaties en aangespoord om te genieten van de ‘mooiste periode van je leven’. Maar wat als het voor jou anders is? Je voelt je ellendig, triest en onzeker. Je slaagt er niet in om een gelukkige mama te zijn en je schaamt je daarover.

Weet dat tachtig procent van de pas bevallen mama’s dat meemaakt. Neem de tijd om te wennen aan je nieuwe rol. Het is heel normaal dat je in die periode vooral voor jezelf en je baby zorgt en je in het huishouden niet veel gedaan krijgt.

Blijven die gevoelens of krijgen ze een extreem karakter? Praat erover met je arts of vroedvrouw. Indien nodig zoeken zij met jou naar een geschikte behandeling, eventueel bij een psycholoog of psychiater.

Tips:

Seksualiteit

De eerste periode na de bevalling kan vermoeiend zijn voor beide partners. Lichamelijke klachten, nieuwe emoties en de nieuwe situatie kunnen de zin om te vrijen verminderen. 

Gun bovendien je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Na zeventien dagen is de baarmoederhals weer volledig gesloten. Zo kunnen bacteriën via de penis niet meer binnendringen. Drie weken wachten is dus verstandig.

Bovendien zijn mannen soms bang om hun vrouw pijn te doen.  Het is dus begrijpelijk dat je in deze omstandigheden niet meteen zin hebt in seks.

Wacht ook best totdat de baarmoeder en het gebied rond de vagina niet langer pijn doen. De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn de pijn van de knip of scheur, de oprekking van de vaginawand door de geboorte en  zelfs ongewild urineverlies.

Bij borstvoeding kunnen hormonen de vagina minder vochtig maken. Je borsten kunnen gevoeliger zijn door stuwing en de borstvoeding en je tepels kunnen (zeer) pijnlijk aanvoelen door tepelkloven.

Wellicht wordt het voor beiden even wennen aan dat nieuwe lichaam. Maar seks is natuurlijk meer dan penetratie alleen. Elkaar strelen, masseren, ... Er is zoveel meer mogelijk.