Kom je naar het ziekenhuis om te bevallen?

Aanmelden kan 24/7 via de hoofdingang.

Hou je identiteitskaart klaar. 

Wanneer kom je naar het ziekenhuis?

Gebroken vliezen

Een onderscheid maken tussen vruchtwaterverlies en onvrijwillig urineverlies is soms moeilijk. Urine is geel en het verlies is meestal eenmalig.

Vruchtwater is kleurloos of roze. Het verlies kan een flinke hoeveelheid zijn, maar ook enkele druppels. Je kan het niet ophouden.

Na het breken van de vliezen wordt je baby best geboren binnen de 24 uur om infectie te voorkomen. Zelfs indien je geen weeën hebt, kom je best naar het ziekenhuis. Bij groen vruchtwater kom je dadelijk naar het ziekenhuis.

Weeën

Weeën of contracties zijn krampachtige pijnen in de buik, rug of onderbuik. Ze komen en gaan. Heb je meer dan een uur weeën, om de drie tot vijf minuten, kom dan naar het ziekenhuis.

Je mag thuis ook nog een bad of douche nemen: verminderen de weeën daardoor, dan gaat het om voorweeën en hoef je nog niet naar het ziekenhuis te komen.

Bloedverlies

Bruin bloedverlies na een vaginaal onderzoek is normaal. Rood bloedverlies kan duiden op iets onschuldigs, maar ook op een meer ernstige zwangerschapscomplicatie. Kom dus altijd naar het ziekenhuis.

Verminderde beweging van je baby

Naar het einde van je zwangerschap toe, voel je je baby vaak minder bewegen doordat het hoofdje lager in het bekken ligt. Dit is normaal. Voel je echter een duidelijke afname van beweging, kom dan naar het ziekenhuis voor onderzoek.

Andere klachten

Bij plots optreden van hoofdpijn, zwarte vlekken voor de ogen, pijn in de maagstreek of sterke zwelling van je handen of voeten, kom je best dadelijk naar het ziekenhuis.

Vroegtijdige weeën of breken van de vliezen

Wanneer deze zaken optreden voor 37 weken zwangerschap, dan kom je onmiddellijk naar het ziekenhuis.