Overslaan en naar de inhoud gaan

Op deze pagina vind je meer info over verschillende chirurgische behandelingsmogelijkheden:

Meer informatie over het traject dat je volgt met onder andere screening en nazorg lees je hier.
Je leest meer over niet-chirurgische behandeling op deze pagina.

Gastric bypass

Kijkoperatie (laparoscopische ingreep)

Dit is de meest voorkomende bariatrische ingreep en steunt op drie principes:

  • vermindering van volume-inname;
  • vermindering van opnamecapaciteit (absorptie);
  • vermindering van hongergevoel.

Met een kijkoperatie verkleinen we de maag tot een kleine pouch. Die krijgt een verbinding met de dundarm, en pas na +/- 1,5m (“bypass”) wordt er een heranastomose aangelegd met de dundarmlis die de verteringssappen van maag, gal en pancreas aanbrengt.

Hierdoor ervaar je een sterk afgezwakt hongergevoel. Door de kleine maagpouch kan je een kleinere hoeveelheid eten (en toch geen hongergevoel ondervinden) en door de gecreëerde bypass worden niet alle voedingsstoffen in het bloed opgenomen.

De restmaag, het grootste deel van de maag, blijft in het lichaam. Ze produceert nog steeds verteringssappen en hormonen maar komt niet meer in contact met voedsel.

Sleeve gastrectomie

Kijkoperatie (laparoscopische ingreep)

Deze procedure steunt op het principe van volumebeperking én het uitschakelen van het hongergevoel.

Het is een kijkoperatie waarbij we de maag tot een lange nauwe buis verkleinen zodat je kleinere porties moet eten. Door het wegnemen van het linkerdeel van de maag (noodzakelijk om redenen van weggevallen vascularisatie) remmen we ook de productie van het hongerhormoon af.

Endoscopische sleeve gastoplastie (ESG)

Een ESG of ‘maagverkleining via de slokdarm’ steunt op het principe van volumebeperking zoals de laparoscopische sleeve gastrectomie.

Het is een recentere techniek die gebeurt via gastroscopie onder narcose met een kortverblijf van één overnachting.

De operatie vindt plaats via de slokdarm, waarbij de gastroscoop via verschillende hechtingen de maag verkleint tot een ‘buismaag’. Hierdoor zijn er geen incisies en littekens en is de techniek veel minder invasief. AZ Sint-Maarten koos ervoor om bij deze techniek de endoscopische expertise van de gastro-enteroloog te combineren met de heelkundige expertise van de abdominale chirurg. Deze twee artsen voeren de operatie altijd samen uit.

Patiënten van wie het BMI te laag is om in aanmerking te komen voor een standaard (laparoscopische bariatrische) operatie kunnen via ESG-operatie een blijvend gewichtsverlies bekomen.

Voorlopig is er geen terugbetaling voor de ESG-procedure.

Meer informatie betreffende deze techniek kan je teruglezen op deze pagina.

Gastric banding

Kijkoperatie (laparoscopische ingreep

Gastric banding is een kijkoperatie waarbij we een aanpasbare ring rond de ingang van de maag plaatsen. Hierdoor ontstaat er een kleine voormaag. Deze techniek heeft vooral een volume reducerend effect en wordt momenteel bijna niet meer toegepast.

Secundaire ingreep

Onderging je in het verleden een vermageringsingreep met onvoldoende effect of ben je opnieuw bijgekomen? Dan kan je, als je BMI terug boven de 35 stijgt, een secundaire ingreep ondergaan. Maak in dit geval dan eerst een afspraak bij de obesitascoördinator. Het is belangrijk om samen uit te zoeken waarom de vorige ingreep niet het gewenste effect had. Dit is noodzakelijk om de slaagkansen van een eventuele volgende ingreep te vergroten.