Overslaan en naar de inhoud gaan

Doelgroep

We richten ons op volwassenen vanaf achttien jaar waarbij het dagelijks functioneren ernstig belemmerd wordt door psychische, sociale en relationele problemen. Bovendien beschikken wij over een apart aanbod voor personen met een licht verstandelijke beperking en psychische en/of gedragsproblemen (Opstapgroep).

Werking

We werken volgens een bio-psycho-sociaal model. Dit betekent dat we zorg verlenen op verschillende gebieden:

  • Medisch vlak
  • Psychologisch vlak
  • Sociaal vlak

Elke opname heeft als doel: crisisopvang, observatie, diagnose- en indicatiestelling en behandeling in een veilige omgeving.

Een opname: drie therapiegroepen

(niet-Opstap patiënten)

Wanneer je wordt opgenomen op de PAAZ, doorloop je twee fases. Allereerst kom je terecht in een observatiefase. Hier kan je tot rust komen en gebeurt er een grondige observatie. Aan het einde van deze eerste fase stellen we, samen met jou en eventueel jouw omgeving, een behandelingsplan op.

In een tweede fase volgt een behandeling. Dit kan een aanbod binnen ons ziekenhuis inhouden of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde setting. Indien de behandeling binnen ons ziekenhuis doorgaat, dan kan deze enerzijds bestaan uit een kortdurende opname op de PAAZ. Je komt dan in de behandelgroep terecht, waar je gemiddeld een maand verblijft. Anderzijds kan je ook worden opgenomen op een afdeling van onze psychiatrische dageenheid (PAD) of worden doorverwezen naar ambulante nazorg bij één van onze artsen.

Programma

De observatiefase

De nadruk in de observatiefase ligt op het observeren en tot rust komen. In deze groep bieden we hoofdzakelijk individuele begeleiding en zorg op maat. Tevens is er een beperkt non-verbaal groepsaanbod. Bovendien kunnen ook de partner, kinderen of belangrijke derden worden uitgenodigd voor een gesprek. Aan het einde van de observatiefase stellen we, samen met de patiënt en diens omgeving, een behandelplan op. Dit tijdens een gesprek met de psycholoog die je doorheen je opname zal begeleiden en nauw samenwerkt met je behandelend psychiater.

De behandelfase

In de behandelfase werken we aan een herstel van lichamelijkpsychisch en sociaal functioneren. Met het doel dergelijk herstel te bereiken, streven we in ons aanbod naar een evenwicht tussen denken en doen. Het is dan ook met deze reden dat we daarom in groep zowel verbale als doe- en ervaringsgerichte therapieën aanbieden.

Tijdens de behandelfase wordt de groep ingedeeld in 3 therapiegroepen: groep 1 (dit is dezelfde groep als tijdens de observatiefase), groep 2 en groep 3. Hierbij heeft elke groep een eigen uitgangspunt met bijhorende verwachtingen. Je doorloopt dus niet alle groepen doorheen je opname. Dit is normaal en heeft geen invloed op je behandeling. We opteren om je in te schakelen in de groep die het best aansluit bij je individuele noden.

Groep 2

Hier wordt een combinatie van verbale en non-verbale therapieën aangeboden. Zelfinzicht dient aanwezig te zijn en een actieve deelname wordt verwacht. Je moet bereid zijn om te oefenen met de vaardigheden die je aangeleerd hebt tijdens therapie.

Groep 3

Ook hier is een combinatie van verbale en non-verbale therapieën en wordt actieve deelname verwacht. Tijdens therapie gaan we inhoudelijk dieper en verwachten we eigen inbreng. Er dient dus een aanwezigheid te zijn van herwonnen draagkracht.

Voorbeelden van verbale therapieën
  • ACT: Acceptance and Commitment Therapy:
    Een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie die je helpt een bewust en waardevol leven te leiden, door je te leren omgaan met onaangename gevoelens, een gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten (Acceptance), remmingen weg te nemen en je te richten op wat écht belangrijk is in je leven (Commitment)
  • Indicatiegroepen 
    Op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde sessies die je inzicht geven in de mogelijke oorzaken, dynamieken en gevolgen van je ziektebeeld. We hebben zeer gerichte groepssessies rond depressie en middelengebruik, maar ook een sessie (De Weg Vooruit) waarbinnen elke week op een ander domein van het leven gefocust wordt (sociale contacten, woonst, werk…)
Voorbeelden van non verbale therapieën:
  • Art journal
    Een creatief dagboek waarin je (dagelijks) je belevenissen en gevoelens door middel van kunst uit door te tekenen, schilderen, schrijven en/of collages te maken. 
  • Beweging
    Op een laagdrempelige en toegankelijke manier terug in contact leren komen met je lichaam en fysieke activiteit starten.
  • Creatieve therapie
    Het doel is belangrijker dan het resultaat. Door een niet-verbale manier terug in contact komen met jezelf en je gevoelens. Soms uit het lichaam op een creatieve manier wat niet uitgesproken kan worden.
  • ...
Individuele begeleiding

Naast het groepsgebeuren is er individuele begeleiding door verpleegkundigen, een psycholoog gekoppeld aan je behandelend psychiater, sociale dienst en zo nodig de systeemtherapeut. In de ontslagfase bespreken we, naast het gevolgde traject, de voortgezette zorg.

Andere interessante pagina's