Als naaste maak je je zorgen van op een afstand. Je ziet en hoort zaken die je ongerust maken, maar weet niet hoe je hier best op reageert. Je wilt helpen zonder dat het als bemoeienis overkomt. Je probeert vertrouwen te hebben in de stappen die de patiënt zet. Tegelijk ben je bang dat de situatie niet verbetert of zelfs verergert.
Een opname voor psychische moeilijkheden treft ook de personen in de directe omgeving van de patiënt. We streven ernaar om een veilige, respectvolle omgeving te bieden waar open communicatie en begrip centraal staan. Mits akkoord van de patiënt betrekken we naasten zoveel mogelijk tijdens de opname.
Mogelijke manieren om familie/naasten te betrekken zijn (altijd op afspraak):
- gesprek met de arts/ arts-assistent
- gesprek bij systeemtherapeut en/of sociale dienst: dit gesprek helpt de patiënt om onder begeleiding van een professional met zijn of haar partner en andere familieleden in gesprek te gaan
- ouder-kind gesprekken om (jonge) kinderen van patiënten te laten kennismaken met de opname
- Contact met de verpleegkundige tijdens je bezoek
Wanneer je nood hebt aan een ondersteunend gesprek, een luisterend oor of vragen hebt, aarzel dan niet om de verpleegkundigen aan te spreken. Zij zijn het eerste aanspreekpunt tijdens je bezoek en zullen je vraag tot gesprek bij de arts, sociale dienst of systeemtherapeut doorgeven. Samen kunnen we werken aan het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor herstel.
Contactpersoon familie
- Mia Van Hooydonck: mia.van.hooydonck [at] emmaus.be
- Sociale dienst PAAZ: tel. 015 89 16 30
Extra informatie
- Similes: een organisatie die familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid steunt, adviseert, informeert en vertegenwoordigt. De organisatie is actief in Vlaanderen en Brussel.
- Familieplatform: Familieplatform behartigt de belangen van familieleden en ondersteunt hulpverleners in hun beleid.
- Al-Anon: voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Zij hebben ook een specifiek kanaal voor jongeren van een ouder met een alcoholprobleem en voor ouders die een kind hebben met een alcoholprobleem.
- VAD: het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs biedt betrouwbaar en onafhankelijk advies over verslavende middelen.
In deze pdf vind je een overzicht van organisaties waar patiënten en hun familie ondersteuning kunnen vinden. Klik op het logo of de naam van de organisatie voor meer informatie.