Werken in crisismodus
2020 werd getekend door COVID-19. Van bij de eerste tekenen op Europese bodem reageerde het ziekenhuis met de nodige maatregelen. Vanaf 24 februari 2020 volgde een outbreak team (noodplancoördinator, expert noodplanning, team ziekenhuishygiëne en directielid van wacht) ontwikkelingen op de voet. Vanaf 3 maart 2020 ging elk ziekenhuis op vraag van de overheid in crisismodus en kwam dagelijks de coördinatiecel ziekenhuis (CCZ), ondersteund door operationele cellen, samen. De CCZ volgde ontwikkelingen binnen en buiten het ziekenhuis op de voet en nam de noodzakelijke beslissingen. Met de steun van operationele cellen en flexibele diensten en medewerkers kon AZ Sint-Maarten COVID-19 onder controle houden.
Facts & figures 2020
- 468 opgenomen covid-patiënten (6.124 ligdagen)
- 1.652 passages op spoed (COVID-19-suspecten en bevestigde gevallen)
Oplossingsgericht denken
- Op advies van de overheid niet-dringende zorg uitstellen en toch maximaal toegankelijk zijn voor noodzakelijke consultaties, behandelingen en ingrepen;
- Geen of beperkt bezoek toelaten en manieren zoeken waarop patiënten contact konden onderhouden met hun partner, familie of vrienden;
- Tekorten aan materiaal zoals beschermingsmaterialen.
2020 zette onze creativiteit op scherp. We reorganiseerden ons ziekenhuis van vandaag op morgen. We schakelden meer digitale kanalen in. We startten met het eigenhandig maken van mondmaskers en beschermingsmateriaal. Adrenaline stroomde door onze aderen om onze ziekenhuisorganisatie en patiëntenzorg voortdurend op een hoog niveau te houden.
Infrastructuur als hefboom voor veilige zorgomgeving
Ons nieuwe ziekenhuis bleek van grote meerwaarde. Onze ruime zorgboulevard liet ons toe om op een coronaveilige manier patiënten, bezoekers en medewerkers te ontvangen. In combinatie met bijzondere bezoekersmaatregelen zorgden gescheiden medewerkers-, patiënten- en bezoekersstromen voor minimale contacten tussen de verschillende groepen in de dagelijkse omgang. COVID-19-eenheden konden perfect afgesloten worden. Patiëntenkamers met alle actuele comfort zorgden ervoor dat patiënten zich comfortabel voelden.
In de frontlinie bij zoektocht naar COVID-19-medicatie
Als enige niet-universitair ziekenhuis in de regio beschikt AZ Sint-Maarten over een fase 1-unit, waarin medicatie voor het eerst op mensen wordt getest. De eenheid voldoet aan alle hoge eisen die met dat type onderzoek gepaard gaan. In het voorjaar zette onze dienst voor klinische studies mee zijn schouders onder een studie naar het geneesmiddel Sarconeos (BIO101). Gehoopt wordt dat het geneesmiddel longschade bij ernstig zieke patiënten kan beperken. Het medicijn werd ontwikkeld door het Franse biotechbedrijf Biophytis. De studie gebeurt in samenwerking met onderzoekspartner SGS. Eind 2020 stapte AZ Sint-Maarten in een studie van Johnson & Johnson voor de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19.
Expertise delen en solidariteit
COVID-19-zorg is teamwork. Zoveel is duidelijk. Terwijl begin 2020 niemand stilstond bij COVID-19, zagen we in de zorgsector vanaf februari/maart ziekenhuizen cohorteenheden organiseren en aparte ruimtes voor COVID-19 op intensieve zorg. De interne solidariteit was groot waardoor ons ziekenhuis nieuwe teams kon samenstellen rond COVID-19 terwijl andere medewerkers instonden voor de continuïteit aan kwaliteitsvolle zorg aan niet-covid-patiënten.
Interne solidariteit vertaalde zich ook in externe solidariteit. In samenwerking met stad Mechelen en de huisartsenwachtpost regio Mechelen stelde het ziekenhuis infrastructuur, uitrusting en materialen beschikbaar voor het coronapunt Mechelen. N.a.v. enkele uitbraken in woonzorgcentra begeleidden de expert noodplanning en de ziekenhuishygiënisten WZC’s in crisisbeheersing en het coronaproof organiseren van hun dagelijkse activiteiten.