Begeleiding

De vroedvrouw controleert regelmatig je ontsluiting door een vaginaal onderzoek. Ook het hartje van de baby wordt geobserveerd via een monitor. De vroedvrouw helpt je met je ademhaling en kan houdingen aanbevelen om de arbeid vlotter te laten verlopen of om je beter te ontspannen.

De vroedvrouw overlegt tijdens de arbeid regelmatig met de gynaecoloog over het verloop van je arbeid. Ook de assistent-gynaecoloog of de student vroedkunde kunnen betrokken zijn bij de opvolging van je arbeid.

Ontsluiting

Bij je eerste kindje duurt de ‘ontsluitingsfase’ gemiddeld tien tot twaalf uur ( ongeveer een centimeter per uur ). Bij een volgend kindje gaat het meestal sneller.

Als de ontsluiting volledig is (tien cm) en het hoofdje goed is ingedaald in het bekken, ben je klaar om te bevallen.

Ontspanning

Je mag je eigen muziek, massage-olie, kussen, … meebrengen. Wij hebben heel graag dat je je thuis voelt.

Eten

Tijdens de arbeid mag je niets eten. We voorkomen liever misselijkheid en braken of problemen bij een plotse keizersnede. Je mag wel sportdrank en druivensuiker vragen aan de vroedvrouw.

Inleiding

Wanneer je arbeid ingeleid wordt, worden de weeën kunstmatig opgewekt. De gynaecoloog bepaalt welke methode het beste voor je is: kunstmatig breken van de vliezen, gel of tabletje vaginaal plaatsen, een infuus met medicatie, een sonde met ballon…