Overslaan en naar de inhoud gaan
Babybox op neonatale eenheid in Mechels ziekenhuis AZ Sint-Maarten

Op dezelfde verdieping als de materniteit bevindt zich de neonatale afdeling (N* of couveuse). Daar komen baby’s terecht

  • die geboren zijn voor 37 weken zwangerschap
  • met een geboortegewicht lager dan 2,5 kilogram.
  • voldragen zijn, maar nog wat extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld moeilijke ademhaling, moeilijkheden met het behouden van de temperatuur, tekenen van infectie,…

Ze sterken er verder aan en we kunnen ze beter observeren.

Welke zorg mag je verwachten?

We trachten jullie als ouders zo veel mogelijk bij de zorg te betrekken. Dat gebeurt in overleg met de verantwoordelijke kinderarts en vroedvrouw. De zorg is afhankelijk van de toestand van je baby.

  • Opname in een incubator/couveuse: doordat de omgevingstemperatuur en het zuurstofgehalte constant zijn, kan je baby beter zijn lichaamstemperatuur en zuurstof in het bloed op peil houden.
  • Indien nodig krijgt je kindje medicatie via een infuus.
  • Als je baby niet of moeilijk wil eten aan de borst of fles, plaatsen we een maagsonde waarlangs de vroedvrouw de voeding toedient.

Geboren onder 34 weken

Een baby, geboren onder de 34 weken, heeft vaak wat extra ondersteuning nodig. In dat geval kan je kindje niet bij ons blijven en neemt het universitair ziekenhuis de zorg over. Als we tijdig weten dat je baby voor 34 weken komt, dan brengen we jullie naar het universitair ziekenhuis. Lukt dat niet meer voor de geboorte, dan gebeurt het meteen na de bevalling.

AZ Sint-Maarten werkt daarvoor voornamelijk samen met het UZ Antwerpen. Als je baby de specifieke zorg van niet meer nodig heeft, mag je kindje terugkomen naar onze afdeling.

Rol ouder

De vroedvrouwen dienen de verpleegkundige zorg toe. Jij als ouder kan echter ook veel betekenen tijdens de verzorging.

  • Als de toestand van je kindje het toelaat, mag het heel vaak bij jou 'skinnen' of kangoeroeën.
  • Bij een bloedafname biedt je de nodige troost.
  • Bij een voeding speel jij de hoofdrol vanaf het eerste moment. Zowel het geven van borst- als flesvoeding is mogelijk. Als je baby nog te klein of te zwak is om zelf aan de borst te drinken, leert de vroedvrouw hoe je melk moet afkolven.
  • Wanneer dat het toegestaan is, kan jij je baby zelf een badje geven.

Kamer en bezoek

Het is mogelijk om te verblijven in het ziekenhuis tijdens de opname van je baby. Je krijgt een kamer op materniteit toegewezen en je kiest uit twee formules:

  • bed and breakfast: je krijgt ontbijt
  • all-in: alle maaltijden zijn inbegrepen

Informeer je vooraf over de kosten en eventuele terugbetaling door de hospitalisatieverzekering.

Als het mogelijk is, mag je als ouder op elk moment van de dag bij je kindje zijn. Er is een bijkomend bezoekmoment mogelijk voor twee personen. Dit gedurende 30 minuten per dag tussen 14 en 18 uur. Het bezoek (ook van broers en zussen) verloopt steeds onder begeleiding van een ouder. Kinderen onder 6 jaar komen niet op bezoek tussen de herfst- en paasvakantie.

Ontslag

Wanneer je baby de extra zorg op de neonatale verblijfseenheid niet meer nodig heeft en jij bent nog in het ziekenhuis, komt je baby terug naar je kamer.

Als je baby langer in het ziekenhuis moeten blijven dan jij, ben je steeds welkom bij je kindje. Je kan ook een of enkele dagen komen inslapen (rooming-in) alvorens samen naar huis te gaan. Je verblijft dan in een kamer op materniteit. Tijdens die periode leer je het ritme van je kindje kennen en leer je het zelfstandig verzorgen. Daarbij kan je de vroedvrouwen nog steeds om hulp vragen. We hopen op die manier jullie thuiskomst soepeler te laten verlopen.

Bij het ontslag kan een zelfstandige vroedvrouw bij je thuis de voeding en gezondheid van je baby verder opvolgen.

Meer informatie?

Bekijk onze website waar we alle informatie over materniteit voor je samenvatten.