Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychologische en sociale ondersteuning

voor oncologische of palliatieve patiënten en naasten

Het oncologisch en palliatief supportteam (of OPST) en de erkende borstkliniek bieden doorheen het oncologisch of palliatief ziekteproces een waardevolle aanvulling op de medische zorg in AZ Sint-Maarten.

Vanaf de diagnose, doorheen het hele behandeltraject en tijdens de revalidatie en nazorg mogen patiënten beroep doen op deze teams voor:

  • verduidelijking van informatie
  • emotionele opvang
  • praktische ondersteuning

Het OPST en de borstkliniek vormen een laagdrempelig aanspreekpunt. Zo weet je als patiënt of familielid steeds waar je terecht kan met vragen en bezorgdheden tijdens een moeilijke periode.

Voor wie?

Deze psychologische en sociale begeleiding is specifiek voorzien voor palliatieve patiënten, personen met kanker of familieleden/naasten.

Als jij (of je familielid) niet kampt met een oncologische of palliatieve ziekte, dan kan je geen beroep doen op de begeleiding van het team. Lees hier meer over

Gespecialiseerde teams

De teams van het OPST en de borstkliniek bestaan uit verpleegkundigen, psychologen en sociaal werkers. Ze werken nauw samen met onder andere ziekenhuispastors en artsen.

Erkende borstkliniek

Dit team begeleidt en informeert patiënten met een borst- of andere gynaecologische kanker en werkt nauw samen met gynaecologen en artsen.

Neem contact op via tel. 015 89 21 22 of borstkliniek.azsintmaarten [at] emmaus.be.

OPST - oncologisch en palliatief supportteam

Het OPST staat in voor de begeleiding van patiënten met een oncologische aandoening (uitgezonderd borst- en gynaecologische kanker). Het team begeleidt ook palliatieve patiënten en hun naasten.

Neem contact op via tel. 015 89 21 21 of OPST.azsintmaarten [at] emmaus.be.

Het OPST was eerder gekend als psychosociaal supportteam op PSST, maar veranderde van naam om meer duidelijkheid te scheppen over het aanbod. OPST bestaat uit hetzelfde team als het vroegere PSST (psychosociaal supportteam) en voorziet nog steeds hetzelfde aanbod voor oncologische en palliatieve patiënten en hun naasten.