Bij een impingement syndroom van de schouder schuren de pezen van de schouder tegen het bovenliggende bot (het acromion). Daardoor ontstaat een ontsteking en pijn.
Op deze pagina vind je meer informatie over:
Wat zijn de symptomen van impingement syndroom?
- Pijn aan voorzijde of buitenkant van de schouder en in de bovenarm bij bewegingen boven schouderhoogte en achter de rug, ook ’s nachts.
- Het is moeilijk om op de aangetaste zijkant te liggen.
- In ernstige gevallen is de pijn ook ’s nachts aanwezig.
Doordat de pijn uitstraalt naar de bovenarm, denken patiënten met impingement syndroom vaak dat het probleem daar zit.
Wat veroorzaakt het impingement syndroom?
Repetitieve bewegingen boven de schouderhoogte kunnen het impingement syndroom aan de schouder veroorzaken.
Hoe wordt impingement syndroom behandeld?
De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening. Ook bijkomende factoren zijn belangrijk, zoals sterk verminderde ruimte door een afbuigend bot of beenderige uitsteeksels (papegaaibekken) tussen het schouderblad en het sleutelbeen.
Behandeling zonder operatie
De eerste stap in de behandeling van impingement syndroom, is een conservatieve behandeling zonder operatie. Daarbij neem je pijnstilling, leg je ijs op de schouder en doe je gecontroleerde oefeningen onder begeleiding van een kinesist.
De behandeling met het meeste effect zijn infiltraties in de schouder. Dit zijn inspuitingen die twee- tot driemaal herhaald kunnen worden. Bij meer uitgesproken gevallen, en zeker wanneer er een onderliggende peesscheur is, zijn infiltraties niet aangeraden.
Operatieve behandeling
Wanneer infiltraties niet mogelijk zijn, is een kijkoperatie onder algemene verdoving aangewezen. Tijdens de operatie vergroot de arts de ruimte door bot en eventueel slijmbeurs tussen het bot en de pees weg te nemen.
Als er beenderige uitstulpingen (papegaaiebekken) zijn onder het AC-gewricht (acromioclaviculaire gewricht), worden deze weggenomen. Soms wordt een stukje van het sleutelbeen verwijderd. Ook peesscheuren worden hersteld.