Artrose van de knie is een aandoening van het kraakbeen waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Na een tijdje kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen.
Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden van die botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen dat glad en verend is, waardoor de knie soepel kan bewegen. Wanneer dat kraakbeen verdwijnt (=artrose van de knie), geraakt het bot steeds meer belast en ontstaan er misvormingen. In combinatie met kapselontstekingen zorgt dat voor een verminderde beweeglijkheid van de knie.
Op termijn treedt ook een verkorting van de spieren op en neemt de kracht af, wat kan leiden tot gangmoeilijkheden (stapproblemen, …).
Op deze pagina vind je meer informatie over:
Wat zijn de symptomen van knieartrose?
- pijn bij belasting, lang stappen en/of bij het op- en afgaan van de trap
- zwelling van de knie
- X- of O-stand van de benen
- niet volledig kunnen strekken en plooien van de knie
- stijfheid van knie
- pijn aan de knie: in eerste instantie ’s ochtends, geleidelijk aan continue (ook ’s nachts)
Wat is de oorzaak van knieartrose?
Artrose van de knie komt vaak voor bij oudere mensen. Bij het ouder worden, gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en wordt het bot meer belast. Ook blijft niet iedereen voldoende in beweging om het kraakbeen in goede conditie te houden (‘smeren van de gewrichten’).
Knieartrose op jongere leeftijd wordt vaak veroorzaakt door:
- overbelasting
- standsafwijkingen van het kniegewricht
- beschadiging van het kraakbeen bij een ongeval of fractuur
- kraakbeen- of stofwisselingsziekte
Hoe wordt knieartrose behandeld?
Afhankelijk van de precieze plaats en ernst van het letsel, kan de behandeling bestaan uit medicatie, infiltraties, kinesitherapie, braces of een operatie.
Behandeling zonder operatie
- Knieverband: een elastische kniebandage versterkt het diepe gevoel, vermindert het doorzakken en verlicht de pijn.
- Oefeningen: een dagelijkse fietstocht of wandelingen (in de mate van het mogelijke). Stilzitten is uit den boze.
- Pijnstillers: bij een opstoot kan je in de eerste plaats paracetamol gebruiken. Ook een ontstekingsremmer kan, al dan niet in combinatie met een maagbeschermer.
- Infiltraties (inspuitingen): hierbij spuit de arts rechtstreeks cortisone of hyaluronzuur (= bestanddeel van natuurlijk kraakbeen) in de knie. Infiltraties met hyaluronzuur zorgen bij ongeveer de helft van de arthrosepatiënten voor beterschap gedurende verschillende maanden. Cortisone neemt de ontsteking weg, werkt snel en krachtig, maar is slechts een tijdelijke oplossing.
- Gewichtscontrole