Overslaan en naar de inhoud gaan

Sommige mensen hebben last van pijn in de bal van hun voet, ook wel eens de ‘kussens’ onder de voet genoemd. Meestal situeert de pijn zich onder de voorvoetgewrichten van de tweede tot de vijfde teen. De medische term voor die kwaal is metatarsalgie. Mensen hebben het vaak over een stekende pijn, alsof er een steentje in hun schoen klem zit. Ze hebben klachten tijdens het stappen, maar vaak ook nog uren daarna. Metatarsalgie ontstaat door overbelasting van het bot en de zenuwen van de voorvoet.

In het begin is het probleem vaak onschuldig, maar toch is het belangrijk het snel te laten behandelen. Als er voortdurend overdruk is op je voorvoet kan dat immers leiden tot chronische pijn of blijvende problemen, zoals een breuk door overbelasting, afsterven van botweefsel, hamertenen, aantasting van de kleine zenuwen of ontwrichtingen.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Wat is de oorzaak van metatarsalgie?

Terug naar boven

  • Verkeerde manier van stappen
    Bij sommige mensen ontstaat de pijn doordat de persoon in kwestie niet op de juiste manier stapt. In dat geval ligt het probleem niet bij de beenderen of de gewrichten. We spreken dan van functionele metatarsalgie. De oorzaak van de foute staptechniek kan zijn dat de kuitspieren en de voetzoolpees sterk verkort zijn. Daardoor gaan mensen hun voet verkeerd afrollen. Vergelijk het met wanneer je de hele dag op je tenen zou lopen. Dan zou je ook pijn krijgen doordat je voortdurend druk zet op je voorvoet.
  • Afwijkende vorm van voetbeenderen
    Bij structurele metatarsalgie ligt het probleem bij de vorm van de voetbeenderen. Er wordt dan te veel druk gezet op de voorvoetgewrichten, meestal doordat de middenvoetsbeentjes te lang zijn. Ook een scheefstand van de grote teen, een zogenoemde hallux valgus, kan aan de basis liggen van metatarsalgie.

Hoe wordt metatarsalgie behandeld?

Terug naar boven

Behandeling zonder operatie

  • Steunzolen: met een ophoging of kussentje op de juiste plaats wordt de druk in de voet beter opgevangen. Blijf je ondanks de steunzolen pijn voelen, neem dan contact op met je bandagist of orthopedist. Het is mogelijk dat er dan een bijkomende aanpassing van de zolen nodig is om de druk beter te verdelen.
  • Stretchen van de spieren: dit moet je meermaals per dag doen om resultaat te boeken.

Operatie